Vliv prostředí na kvalitu vepřového masa
28.8.2006
Kvalita masa závisí na genetických faktorech i faktorech prostředí a jejich interakci. Výskyt defektního masa byl redukován selekcí zvířat zaměřenou na vyloučení genů odpovědných za vady masa a vytvořením příznivých vnějších podmínek v období odchovu, před porážkou a při manipulaci na jatkách. Pode některých odborníků mají faktory prostředí silnější vliv na kvalitu masa než genetické faktory. Z faktorů prostředí ovlivňuje kvalitu vepřového masa z 15-25 % manipulace se zvířaty a ze 40 % proces porážení zvířat.
Prostředí ovlivňuje kvalitu produkovaného masa během odchovu a výkrmu, při naskladňování a transportu, na jatkách, při distribuci a prodeji masa a při různém kuchyňském zpracování.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem