Vliv prostředí na kvalitu vepřového masa

28.8.2006

Kvalita masa závisí na genetických faktorech i faktorech prostředí a jejich interakci. Výskyt defektního masa byl redukován selekcí zvířat zaměřenou na vyloučení genů odpovědných za vady masa a vytvořením příznivých vnějších podmínek v období odchovu, před porážkou a při manipulaci na jatkách. Pode některých odborníků mají faktory prostředí silnější vliv na kvalitu masa než genetické faktory. Z faktorů prostředí ovlivňuje kvalitu vepřového masa z 15-25 % manipulace se zvířaty a ze 40 % proces porážení zvířat. Prostředí ovlivňuje kvalitu produkovaného masa během odchovu a výkrmu, při naskladňování a transportu, na jatkách, při distribuci a prodeji masa a při různém kuchyňském zpracování.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

08.01.
Počasí na den 08.01.
-2°C / 2°C

09.01.
Počasí na den 09.01.
0°C / 6°C

10.01.
Počasí na den 10.01.
-4°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A