Vliv prostředí na kvalitu vepřového masa

28.8.2006

Kvalita masa závisí na genetických faktorech i faktorech prostředí a jejich interakci. Výskyt defektního masa byl redukován selekcí zvířat zaměřenou na vyloučení genů odpovědných za vady masa a vytvořením příznivých vnějších podmínek v období odchovu, před porážkou a při manipulaci na jatkách. Pode některých odborníků mají faktory prostředí silnější vliv na kvalitu masa než genetické faktory. Z faktorů prostředí ovlivňuje kvalitu vepřového masa z 15-25 % manipulace se zvířaty a ze 40 % proces porážení zvířat. Prostředí ovlivňuje kvalitu produkovaného masa během odchovu a výkrmu, při naskladňování a transportu, na jatkách, při distribuci a prodeji masa a při různém kuchyňském zpracování.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A