Délka kuřat a užitkovost
28.8.2006
Počáteční výzkum holandské společnosti Hatchtech upozornil na kladnou korelaci mezi délkou kuřat v den vylíhnutí (den 0) a hmotností kuřat ve věku 7 dní. Tento poznatek vedl k domněnce, že čím je kuře delší, tím bude mít pravděpodobně vyvinutější orgány. V dalším pokuse výzkumníci dokazovali, že srdce, játra a slezina byly u kuřat ve věku 7 dní lépe vyvinuty u skupiny kuřat s velkou délkou než u skupiny kuřat s malou délkou těla. Rozdíly ve hmotnosti srdce a jater mezi skupinami velkých a středních kuřat nebyly průkazné pravděpodobně vzhledem k malým rozdílům v délce kuřat mezi těmito skupinami.
Závěry pokusů z Nizozemska uvádějí:
- existuje kladná korelace mezi délkou kuřat v den vylíhnutí a užitkovostí brojlerů ve věku 6 týdnů
- zjistilo se, že délka střevního traktu se zvyšuje s věkem kuřat, což může nasvědčovat vyvinutějšímu střevnímu systému
- žloutek obsahuje mateřské protilátky, které matka předává potomstvu. Jelikož existuje rozdíl ve využití žloutku během inkubace, je možné, že jednodenní kuřata, která neabsorbovala dostatek žloutku nemají zcela vyvinutý imunitní systém
- u malých nevyvinutých embryí kuřat se neprojeví příznivý účinek vakcinace in ovo.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem