Okyselená napájecí voda zvyšuje užitkovost drůbeže
25.8.2006
Voda je nejdůležitější živina a zdravá zvířata konzumují dvakrát větší množství vody než pevného krmiva. Příjem vody se zvyšuje při stoupající teplotě a má ještě větší význam v období sníženého příjmu krmiva.
Ukládání anorganických a organických látek na vnitřním povrchu vodovodních potrubí podporuje růst přirozeně se vyskytujících mikroorganizmů a vzniká biofilm. Vytváření biofilmu se zrychluje při aplikaci vitaminů a léků v napájecí vodě - napájecí voda je proto často zdrojem kontaminace zvířat.
Úprava napájecí vody pro rychle rostoucí zvířata (brojlery) nebo zvířata s vysokou užitkovostí (nosnice) podporuje vyrovnání flory trávicího traktu, speciálně při narušeném příjmu krmiva.
Prevencí kontaminace zvířat je pravidelná desinfekce a sanitace napájecí vody. Nejběžnější desinfekční prostředky založené na chloru a peroxidu vodíku jsou účinné jen ve vysokých dávkách, chloridy nejsou účinné při vysoké hodnotě pH ((nad 8,5). Desinfekční prostředky reagují s organickými nečistotami v potrubí a ztrácejí účinnost. Účinné dávky jsou proto často toxické nebo negativně ovlivňují mikrobiální flóru střeva.
Organické kyseliny, osvědčené jako alternativa antibiotických stimulátorů se aplikují do krmiva, případně do napájecí vody. Organické kyseliny ničí ve vodovodních trubkách bakterie, zvyšují stravitelnost proteinů, stimulují růst laktobacilů v těle zvířat a regulují mikroflóru střeva. Pro vysoký účinek je potřeba zvolit dobrou kombinaci organických kyselin a solí.
Ve srovnání s krmivem, které má obvykle vysokou pufrovou kapacitu, má voda velmi nízký pufrovací účinek. Při užití okyselovačů do napájecí vody je cílová kyselost pH 4, při níž se nemohou vyvíjet patogenní bakterie a příjem vody není narušen. Výrobci zvířat, kteří zohledňují pouze dosažení žádoucí kyselosti musí řešit problémy s ucpáváním vodovodních trubek a napáječek vzniklým biologickým povlakem.
Jedna organická kyselina aplikovaná do napájecí vody působí proti omezenému množství mikroorganismů, zatímco správně formulovaná kombinace kyselin je účinná proti širokému spektru mikroorganismů.
Pro to, aby organické kyseliny byly účinné i při vyšším pH (5,5) se přidávají esenciální oleje a rostlinné extrakty.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem