Veterinární legislativa EU se mění
17.8.2006
Měnící se ustanovení EU, shrnutá do tzv. hygienického balíčku, mají zprůhlednit veterinární legislativu a zavést systémové standardy ve zpracovatelských závodech tak, aby se obchodníci i spotřebitelé na dodržování těchto standardů mohli spolehnout. Jedná se o garanci zdravotní nezávadnosti potravin živočišného původu a tím i o zdraví lidí.
Mohou vznikat i národní předpisy, které však mohou být pro domácí zemědělce a zpracovatele přísnější, než je tomu v EU. V souvislosti s tím se v poslední době hovoří např. o změně ustanovení vyhlášky 326 z roku 2001 stanovící podmínky pro výrobu uzenin.
Činnost státního veterinárního dozoru je v souladu s legislativou; jeho zásadní hledisko je dozor nad zdravotní nezávadností surovin a potravin živočišného původu.
SVS ČR, 15.08.06
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem