Bílkoviny zvyšují efektivnost nápojů pro sportovce
17.8.2006
Členové nedávno ustaveného poradního sboru SAB, který reprezentuje mnoho vedoucích osobností ve výživě sportovců, zhodnotili nejnovější výzkumné a klinické pokusy aby nabídli výrobcům nápojů pro sportovce a hydratačních produktů náměty pro složení jejich produktů.
Skupina dospěla k názoru, že přídavek bílkovin do nápojů obsahujících sacharidy vede k většímu prospěchu než tradiční nápoje na bázi sacharidů. Přídavek bílkovin zvyšuje efektivnost využití sacharidů. Také zlepšuje obnovu funkčnosti svalové tkáně a omezuje její poškození.
Vývoj nových složek pro nápoje pro sportovce a jejich význam pro zdraví atletů za posledních pár let je překvapivě úspěšný. Lze otevřít cestu k dokonalejším sportovním nápojům. Jednoduché sacharidové nápoje přestaly být nejlepším řešením. SAB doporučuje výrobcům přídavek speciálních složek jako jsou upravené peptidy (tj. snadno stravitelné bílkovinné zdroje), antioxidanty a další nutriční složky.
Ačkoliv sportovní amatéři i špičkoví atleti mohou potřebovat stejné makro- a mikronutrienty, receptura pro každý druh závisí na jejich přesném cíli. Dalším výzkumem lze nalézt nové možnosti užití dalších složek v nápojích pro sportovce. Výzkum složek nápojů a jejich účinku je prvním krokem před zavedením výroby nových dokonalejších a efektivních nápojů pro sportovce.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem