Vliv živých kvasinek na užitkovost odstavených prasat

16.8.2006

Prasata po odstavu, vystavená různým změnám v prostředí, v sociálním postavení a ve výživě, vykazují snížený příjem krmiva, špatnou užitkovost a vyšší riziko onemocnění. Problémy v období odstavu mohou zmírnit probiotika, jako jsou kvasinky. Kvasničné produkty s obsahem Saccharomyces cerevisiae jsou bohatým zdrojem enzymů, živin a růstových faktorů a příznivě ovlivňují užitkovost přežvýkavců koní, drůbeže prasat. Složky buněčných stěn kvasinek obsahující mannany a beta glukany mohou podporovat zdraví a růst zvířat tím že potlačují patogenní bakterie a toxické metabolity. Aktivní sušené kvasničné produkty obsahuje sušené kvasinky, které mají schpnost fermentace a musí obsahovat minimálně 15x109 živých kvasničných buněk na gram. Zatím je málo známo o vlivu živých kvasinek na prasata a koncentrace potřebná pro zvýšení užitkovosti nebyla dosud definovaná. Studie se zbývala vlivem různých hladin živých kvasinek na užitkovost selat krmených dávkami doplněnými aureomycinem a zvýšenou dávkou CuSO4 . zjišťovali zda se vliv projeví zvýšenou stravitelností živin, nebo změnami ve složení střevní populace nebo koncentrací volných mastných kyselin. Doplněk živých kvasinek příznivě ovlivnil přírůstek hmotnosti a příjem krmiva u odstavených prasat. Zlepšení užitkovosti nesouvisí s lepší stravitelností živin, změnami ve složení mikroorganizmů nebo v koncentraci volných mastných kyselin, ale zvýšení přírůstku hmotnosti bylo spojeno s vyšším příjmem krmiva což dokazuje, že doplněk kvasinek může zvýšit chutnost krmiva. Arch. Anim. Nutr., 60, 2006, č. 4, s. 277-288
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Slintavka a kulhavka - aktuální informace

26.3.2025

Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

12.04.
Počasí na den 12.04.
5°C / 14°C

13.04.
Počasí na den 13.04.
6°C / 17°C

14.04.
Počasí na den 14.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A