Vliv živých kvasinek na užitkovost odstavených prasat

16.8.2006

Prasata po odstavu, vystavená různým změnám v prostředí, v sociálním postavení a ve výživě, vykazují snížený příjem krmiva, špatnou užitkovost a vyšší riziko onemocnění. Problémy v období odstavu mohou zmírnit probiotika, jako jsou kvasinky. Kvasničné produkty s obsahem Saccharomyces cerevisiae jsou bohatým zdrojem enzymů, živin a růstových faktorů a příznivě ovlivňují užitkovost přežvýkavců koní, drůbeže prasat. Složky buněčných stěn kvasinek obsahující mannany a beta glukany mohou podporovat zdraví a růst zvířat tím že potlačují patogenní bakterie a toxické metabolity. Aktivní sušené kvasničné produkty obsahuje sušené kvasinky, které mají schpnost fermentace a musí obsahovat minimálně 15x109 živých kvasničných buněk na gram. Zatím je málo známo o vlivu živých kvasinek na prasata a koncentrace potřebná pro zvýšení užitkovosti nebyla dosud definovaná. Studie se zbývala vlivem různých hladin živých kvasinek na užitkovost selat krmených dávkami doplněnými aureomycinem a zvýšenou dávkou CuSO4 . zjišťovali zda se vliv projeví zvýšenou stravitelností živin, nebo změnami ve složení střevní populace nebo koncentrací volných mastných kyselin. Doplněk živých kvasinek příznivě ovlivnil přírůstek hmotnosti a příjem krmiva u odstavených prasat. Zlepšení užitkovosti nesouvisí s lepší stravitelností živin, změnami ve složení mikroorganizmů nebo v koncentraci volných mastných kyselin, ale zvýšení přírůstku hmotnosti bylo spojeno s vyšším příjmem krmiva což dokazuje, že doplněk kvasinek může zvýšit chutnost krmiva. Arch. Anim. Nutr., 60, 2006, č. 4, s. 277-288
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

08.01.
Počasí na den 08.01.
-2°C / 2°C

09.01.
Počasí na den 09.01.
0°C / 6°C

10.01.
Počasí na den 10.01.
-4°C / 2°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A