Vliv výživy na kvalitu masa býků v organickém chovu
16.8.2006
Výkrm skotu v organickém hospodářství v oblastech, kde je vlastní produkce obilovin obtížná a organicky vypěstované obiloviny jsou drahé, je problematický. Problematické i maximální využití pastvy např. v oblastech jižní Itálie s nízkými letními srážkami a pastvou špatné kvality.
Vliv krmných složek na kvalitu masa se hodnotí obtížně; není snadné stanovit zda jsou vlastnosti masa ovlivněny vlastnostmi krmných složek nebo vlivem krmiva na rychlost růstu a složení těla. Dříve provedené pokusy při běžném výkrmu skotu nezjistily vliv různého poměru píce a koncentrovaných krmiva na kvalitu masa.
Maso skotu plemene podolian v jižní Itálii, vykrmovaného podle zásad EU pro organický chov má v důsledku většího fyzického pohybu extenzivně chovaných zvířat zhoršenou křehkost a malé mramorování masa.
Dřívější odborné práce uvádějí, že vlastnosti masa mohou být ovlivněny dobou zrání; zrání je považováno za jeden z nejvýraznějších vlivů na křehkost masa.
V Itálii hodnotili vliv různého poměru píce a koncentrovaných krmiv a doby zrání na chemické složení a senzorické vlastnosti masa mladých býků místního plemene podolian z organického chovu.
Výsledky provedených pokusů dokazují, že prodloužené zrání z 15 na 21 dní zlepšilo křehkost masa a nemělo nepříznivý vliv na jeho barvu. Vyšší podíl píce a koncentrovaného krmiva (70:30 místo 60:40) v období výkrmu zlepšil křehkost masa, ale prodloužení doby zrání z 15 na 21 dní vyloučilo vliv krmiva na kvalitu hovězího masa.
Doba zrání je jedním z hlavních technologických faktorů ovlivňujících kvalitu hovězího masa; správná doba zrání je zásadní pro optimalizaci organoleptických vlastností masa mladých býků plemen podolian.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A