Hygienická a ekologická hlediska využití hnoje
14.8.2006
Hnůj hospodářských zvířat se mnoho století likviduje aplikací na půdu, kde působí i jako hnojivo. Hnůj a další odpady ze živočišné výroby obsahují často ve vysokých koncentracích patogeny škodlivé pro lidské zdraví. Přesun hnoje z jedné oblasti do jiné představuje zdánlivě jednoduché řešení problémů s jeho likvidací v oblastech s nadbytkem živin; vzniká však další problém – potřeba monitorovat obsah živin a riziko vzniku nemocí. Problémy vznikají s objemem tekutého hnoje a potřebou jeho skladování před aplikací.
Nákladově účinný postup je opětné použití pevného biologického materiálu vznikajícího po úpravě odpadních vod (kejdy). Použití pevného biologického materiálu (biosolid) může být spojeno s rizikem zdravotních problémů, které musí být řešeno před aplikací na půdu. Jedná se o přenos patogenů do potravin nebo na zaměstnance v zemědělství, o kontaminaci spodních a povrchových vod zbytky výkalů ze splaškové vody z polí a o kontaminaci těžkými kovy a organickými kontaminanty.
Využití zemědělských kalů (kejdy) je vhodné a možné jen za předpokladu kvalitní sanitace a dodržení následujících postupů: 1) úpravy včetně teplené za účelem redukce množství patogenů, 2) použití ověřených postupů a 3) zajištění mikrobiologické kvality kejdy. V některých zemích byla vytvořena legislativa týkající se užití zbytkových kalů (kejdy). Ve Švýcarsku, Německu, Anglii a v USA se pro prevenci přenosu salmonel z kejdy aplikované na zemědělskou půdu užívá termofilní aerobní stabilizace. V prvním stadiu probíhá termofilní anaerobní fermentace a ve druhém stádiu stabilizace.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
18.04.

11°C / 18°C
19.04.

9°C / 18°C
20.04.

10°C / 20°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A