Bezpečnost potravin z pohledu českého spotřebitele
31.7.2006
Jsou uvedeny výsledky sociologického průzkumu na téma bezpečnosti potravin z pohledu spotřebitele. Dotazníkový průzkum zahrnul výsledky podrobného dotazníku od 1024 osob ve věku 18 – 79 let. Byla vytvořena modelová typologie zákazníků ve 4 skupinách: nenároční (4 %), nároční a informovaní (40 %), malých obchodů (25 %) a „lovci cen“ (31 %).
Jednotlivé skupiny byly charakterizovány složením souboru a spotřebním chováním a preferencemi zákazníků. Mírná většina zákazníků upřednostňuje průběžné nákupy (51 %) před nákupy velkými (46 %). Samostatné nákupy realizuje 44 % zákazníků, nákupy s partnerem nebo prostřednictvím partnera po 20 % zákazníků. Nákupními místy jsou především obchodní řetězce (70 %). Pozornost v průzkumu byla také věnována tomu, jak jsou sledovány údaje na obalech, jak spotřebitelé zacházejí s potravinami po nákupu a jak se pídí po informacích o bezpečnosti potravin. Obecně lze konstatovat, že ochrana spotřebitelů před nekvalitními potravinami z pohledu zajištění nezávadnosti potravin je hodnocena pozitivně. Podrobnější údaje o tomto šetření je k dispozici na www.szpi.gov.cz.
Laudová, I.: Bezpečnost potravin z pohledu českého spotřebitele. Výživa a potraviny, 61, 2006, č. 4, s. 103-105
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem