Ptačí chřipka ovlivňuje i krmivářský průmysl
7.7.2006
Ve Francii má výskyt ptačí chřipky již konkrétní negativní dopad na celý krmivářský průmysl. V květnu poklesla výroba krmných směsí oproti stejnému období loňského roku podle informací Svazu výrobců krmiv (Syncopac) o 6 %. Hlavním důvodem byl pokles výroby drůbežího masa, který se datuje již od začátku roku a v dubnu dosáhl dokonce rekordní hodnoty 31 %.
Odvětví krmivářského průmyslu vyčíslilo měsíční ztrátu na částku okolo 4 mil. EUR a do konce léta se neočekává žádné zlepšení tohoto nepříznivého stavu. Krmivářský průmysl upírá naději na zlepšení situace ve zpětném prodloužení statusu „prostý ptačí chřipky“. Vývozní značka by mohla napomoci vybojovat zpět pozici, kterou Francie ztratila po prokázání přítomnosti nebezpečného viru H5N1 v početních stavech domácí drůbeže.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem