Série seminářů k bezpečnosti aminokyselin
27.6.2006
Existují situace, za kterých se přijímá stravou podstatně vyšší množství aminokyselin než je běžné. Vysoký příjem aminokyselin však může mít nežádoucí účinky. Dosud je k dispozici málo informací o škodlivých účincích neboli patofyziologických důsledcích nadměrného příjmu jednotlivých aminokyselin nebo jejich směsí. Za tímto účelem byla zorganizována pod označením AAAW (Amino Acid Assessment Workshop) série workshopů, na kterých se odborníci zabývali touto problematikou. První tři semináře se týkaly obecných aspektů aminokyselin (funkce, charakterizace rizika, rozdíly potřeb u jednotlivých skupin populace, definice markerů aj.). Čtvrtý seminář se zaměřoval na rozvětvené aminokyseliny.
Speciální číslo časopisu The Journal of Nutrition 136, 2006, 6S (Supplement) je věnováno 5. AAAW, který se zaměřoval na aminokyseliny s obsahem síry. Uvedený časopis je ve fondu knihovny ÚZPI.
Přehled jednotlivých AAAW:
1. Tokyo (2001): obecné otázky (úloha, funkce, škodlivé účinky, mechanismus působení aj.),
2. Havaj (2002): pokroky v biologii k pochopení mechanismu působení, biomarkery,
3. Nice (2003): příjem potřebný k uspokojování fyziologických a specifických požadavků (kojenci, stárnoucí populace, sportovci, nemocní aj.),
4. Kobe (2004): rozvětvené aminokyseliny,
5. Los Angeles (2005): aminokyseliny s obsahem síry.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A