Šest plodin nejdůležitějších pro rozvoj lidské civilizace
26.6.2006
Článek se zabývá šesti nejvíce pěstovanými plodinami na světě z hlediska vyprodukovaného množství a jejich významu pro výživu lidstva.
1. rýže: Živí největší část obyvatelstva naší planety. Z hlediska vyprodukovaného množství se v současnosti nachází na třetím místě (http://apps.fao.org 2002).
2. pšenice: Její pěstování zahájily největší civilizace, pšenice a obilniny spustily neolitickou revoluci, resp. evoluci. Z aspektu celosvětové produkce zaujímá čtvrté místo.
3.-4. brambory: Původně americká plodina, nenáročná, často byla a ještě i je potravou chudých lidí. Z hlediska celosvětové produkce je na pátém místě.
3.-4. kukuřice: Stály a padaly s ní nejvyspělejší civilizace ve Střední a Jižní Americe. Její vzrůstající uplatnění na všech kontinentech potvrzuje i druhé místo v celosvětové produkci a první mezi zrninami.
5. maniok: Klíčová plodina Tichomoří a tropického pásma, pěstovaná pro hlízy obsahující škrob, z celosvětového hlediska má menší význam.
6. čajovník: Z klimatických, ale i z ekonomických důvodů je možné ho pěstovat zejména ve státech třetího světa. Předpokládá se, že dovoz čaje do Anglie, popřípadě do Evropy, přispěl k poklesu spotřeby alkoholu.
V ostatních letech první místo v tonáži zemědělských produktů na světě zaujímá třtina cukrová (http://apps.fao.org 2002). Již za krátkou dobu pocítí konkurenční schopnost této plodiny pěstitelé řepy cukrovky u nás i na celém světě. Její rozmach je podporován i snahami o snižování závislosti na fosilních surovinách.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem