Zelená kniha pro zdravé stravování
22.6.2006
Evropská komise zveřejnila tzv. Zelenou knihu - KOM (2005) 637 s cílem podpořit zdravé stravování a tělesný pohyb. Zahájila tím konzultační proces, jehož se mají zúčastnit všechny zainteresované strany (výrobci, spotřebitelé, obchod, státní orgány). Vychází se ze souvislostí týkajících se civilizačních nemocí a shrnutých v publikaci WHO-Global Strategy.
Hlavní zásadou, kterou razí Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO), je umožnit spotřebiteli, aby mohl vybírat potraviny na základě dostatečných informací (příspěvkem k tomu je nařízení o tvrzeních).
Středem zájmu těchto aktivit jsou děti a mládež, takže důležitým prostředím pro výchovu ke správnému stravování a pohybovým aktivitám je škola. Tato školní výchova a školní stravování musí být provázena vzorem ze strany rodiny, informacemi z médií, postojem společnosti a podpořena i postojem výrobců a prodejců.
Nutné je zlepšení výživové hodnoty pokrmů ve školních jídelnách a kantinách (zodpovědnost má být na zaměstnavatelích). Důležité je usnadnění přístupu k pohybovým aktivitám a jejich umožnění (o přestávkách, cestou z práce aj.). Důležitým článkem výchovy musí být lékaři poskytující praktické rad.
Důležité je zaměřit aktivity především na slabší sociálně-ekonomické skupiny, které mají podle zpracovaných studií největší sklon k nadváze a obezitě.
Součástí strategie k odstranění obezity, obliby tuků a s tím souvisejících nemocí musí být i výzkum, který poskytne výrobcům návody na používání co nejvhodnějších praktik a podklady týkající se souvislostí výživy a chorob.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A