Zelená kniha pro zdravé stravování

22.6.2006

Evropská komise zveřejnila tzv. Zelenou knihu - KOM (2005) 637 s cílem podpořit zdravé stravování a tělesný pohyb. Zahájila tím konzultační proces, jehož se mají zúčastnit všechny zainteresované strany (výrobci, spotřebitelé, obchod, státní orgány). Vychází se ze souvislostí týkajících se civilizačních nemocí a shrnutých v publikaci WHO-Global Strategy. Hlavní zásadou, kterou razí Generální ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG SANCO), je umožnit spotřebiteli, aby mohl vybírat potraviny na základě dostatečných informací (příspěvkem k tomu je nařízení o tvrzeních). Středem zájmu těchto aktivit jsou děti a mládež, takže důležitým prostředím pro výchovu ke správnému stravování a pohybovým aktivitám je škola. Tato školní výchova a školní stravování musí být provázena vzorem ze strany rodiny, informacemi z médií, postojem společnosti a podpořena i postojem výrobců a prodejců. Nutné je zlepšení výživové hodnoty pokrmů ve školních jídelnách a kantinách (zodpovědnost má být na zaměstnavatelích). Důležité je usnadnění přístupu k pohybovým aktivitám a jejich umožnění (o přestávkách, cestou z práce aj.). Důležitým článkem výchovy musí být lékaři poskytující praktické rad. Důležité je zaměřit aktivity především na slabší sociálně-ekonomické skupiny, které mají podle zpracovaných studií největší sklon k nadváze a obezitě. Součástí strategie k odstranění obezity, obliby tuků a s tím souvisejících nemocí musí být i výzkum, který poskytne výrobcům návody na používání co nejvhodnějších praktik a podklady týkající se souvislostí výživy a chorob.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A