BREW: výzkumný projekt EU zaměřený na “bílou biotechnologii”
22.6.2006
Projekt BREW financovaný Evropskou komisí v rámci programu GROWTH byl řešen v období duben 2003 – srpen 2005.
V souvislosti s biotechnologií se až dosud většina pozornosti věnovala geneticky modifikovaným potravinám, farmaceutickým prostředkům a humánní genomice. Biotechnologie však otevírá nové možnosti pro výrobu chemikálií a meziproduktů pro výrobu chemikálií používaných ve velkém objemu. Výhodou biotechnologické produkce je především využití domácích obnovitelných surovin, ekologický prospěch a vytvoření pracovních příležitostí v různých sektorech. Existují však i významná rizika této produkce jako je snížení biodiverzity, dopad na zdraví populace aj.
Projekt BREW se věnoval všem hlavním aspektům střednědobého (příštích 10 až 20 let) a dlouhodobého (do roku 2050) využití obnovitelných surovin k biotechnologické produkci průmyslových chemikálií. Hlavním cílem projektu bylo vyhodnocovat příležitosti a rizika této produkce. Na projektu, který byl rozdělen do 10 pracovních podprogramů, spolupracovaly univerzity, výzkumné organizace a průmysl. Koordinátorem byla Univerzita v Utrechtu (Nizozemí).
Ve dnech 10.–12. května 2005 se uskutečnila ve Wiesbadenu (SRN) konference pod názvem “BioPerspectives 2005” a to ze společné iniciativy 15 organizací aktivních v sektoru biotechnologie. V rámci této konference proběhlo dne 11. května 2005 symposium k projektu BREW pod názvem “White Biotechnology”. Program symposia. Je zprostředkován přístup k úplným textům prezentací připravených pro uvedené symposium.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem