Suchdolský Jeník už zraje
21.6.2006
Jeníkovi jsou teprve dva měsíce a jako správný ležák musí zrát alespoň šest týdnů, tak si ještě ve zdejší laboratoři poleží přes prázdniny.
Napoprvé studenti uvařili pod vedením zkušeného sládka Ladislava Chládka pět set litrů piva. Suchdolský minipivovar je už dvaadvacátým pivovarem, který pan Chládek vyprojektoval, navrhoval třeba pět a půl kilometru dlouhé pivní vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka Areně nebo Novoměstský pivovar.
Školní pivní laboratoř zabírá půlku haly. Uprostřed místnosti se nacházejí dvě mosazné varny, které by mohly po prázdninách zásobit pípy až pěti restaurací univerzitního areálu. Vaří se z plzeňského a bavorského sladu.
Studenti chtějí rovněž dělat ekologické pivo z ekologicky pěstovaných surovin, Vánoce by rádi uvítali devatenáctistupňovým speciálem, v plánu je i tmavé pivo.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A