S chlebem zdravě k ideální hmotnosti

21.6.2006

Chléb platil, ačkoliv je základní potravinou, po celé roky za jednoho z původců nadváhy. Každá dieta téměř vylučovala chléb a sacharidy ze svého výživového plánu. A nyní je chléb uveden v internetovém lexikonu na druhém místě za vodou. Podle potravní pyramidy, kterou vytvořila Švýcarská společnost pro výživu (SGE) by mělo být každé hlavní jídlo doplněno přílohou obsahující škrob (brambory, čočka, rýže, těstoviny nebo 75 až 125 g chleba). Dvě porce sacharidů by měly podle doporučení být tvořeny celozrnnými výrobky. Zdravá výživa by měla být vyvážená. Potřeba energie by měla být v ideálním případě pokryta z 55 – 58 % sacharidy, z 12 – 15 % bílkovinami a z 25 – 30 % tuky. Chléb, zejména celozrnný, obsahuje vedle 50 % sacharidů, bílkoviny, málo tuku a zejména vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Celozrnný chléb obsahuje také balastní látky, které se v naší moderní výživě vyskytují v nedostatečném množství. Balastní látky regulují trávení, povzbuzují činnost střev a prodlužují pocit nasycení. Chléb jako jiné potraviny nezpůsobuje ani tloušťku, ani nezaručuje štíhlou linii. Pro správnou hmotnost je rozhodující, aby lidé konzumovali jen tolik energie, kolik jí ve skutečnosti potřebují. Chléb je chutný, vyvážený a poskytuje příjemný pocit nasycení. Proto doporučuje oddělení pro vědeckou výživu Vysoké školy v Münsteru všem, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet svoji hmotnost denně zkonzumovat 200 až 250 g celozrnného chleba. Kromě vyvážené stravy je velmi důležitý také dostatek pohybu. Profesor Schutz, vedoucí oddělení fyziologie University v Lausanne, doporučuje minimálně 3x týdně zařadit 30 minut pohybové aktivity.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A