Aminokyseliny zvyšují v mléce množství obsahových látek
14.6.2006
Pokud dostávají krávy v období rané laktace krmnou dávku obsahující kukuřici dochází u nich k vzestupu zásobování střevního traktu methioninem a lysinem. Američtí vědci zkoumali 84 holštýnských krav před a po otelení. Před otelením dostávaly krávy buď základní krmnou dávku bez chráněných aminokyselin, s 10,5 g methioninu z chráněného methioninu, nebo denně 10,5 g methioninu a 16 g lysinu z chráněného methioninu a lysinu. Po porodu byla krmná dávka zachována, ale došlo k navýšení obsahu dusíkatých látek ze 16 na 18,5 %.
Výsledky: Doplňkové krmivo se 16 % NL s methioninem nebo oběma aminokyselinami nemělo žádný vliv na obsah tuku nebo bílkovin v mléce. Naproti tomu krmná dávka obsahující 18,5 % NL a methionin zvýšila obsah bílkovin v mléce o 0,21 %, obsah tuku stoupnul o 0,26 %. Krmná dávka s obsahem 18,5 % NL a methioninu a lysinu zvýšila podíl bílkovin v mléce o 0,15 %.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem