Rychlá metoda kvantifikace plísní a kvasinek v potravinách
13.6.2006
Společnost Oxoid, jeden z předních světových výrobců a distributorů mikrobiologických kultivačních médií a dalších diagnostických produktů, vyvinula novou rychlou metodu kvantifikace kvasinek a plísní ve vzorcích potravin. Nový Bax Systém pro stanovení plísní a kvasinek pomocí metody PCR (polymerázová řetězová reakce) umožňuje získat výsledky týž den (přímá metoda –pro vzorky obsahující 500 CFU/g) nebo za dva dny (rozšířená metoda– pro vzorky obsahující 50–500 CFU/g). Oproti běžným metodám stanovení, které vyžadují k získání výsledků pět až sedm dní se jedná o podstatné urychlení. Ačkoliv kvasinky a plísně normálně u lidí onemocnění nezpůsobují, jejich zvýšená hladina může být příčinou předčasného zkažení výrobku, které se projeví neodpovídajícím vzhledem a nepříjemnou chutí a vůní, které snižují atraktivitu a kvalitu výrobku. Aby byla zajištěna konzistentní kvalita výrobku musí výrobce úroveň plísní a kvasinek trvale monitorovat. Stanovení hladiny kvasinek a plísní je mimoto důležité pro rozhodnutí o nejvhodnější době životnosti jednotlivých výrobků. Účinnost Bax Systému byla s úspěchem ověřena na řadě výrobků včetně sýrů a moučných produktů. Systém umožňuje detektovat jak vláknité plísně tak spóry, což znamená, že poskytuje přesné výsledky bez ohledu na stadium životního cyklu organismu. Více informací na adrese
http://www.fdin.co.uk/news/index.php
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A