Rychlá metoda kvantifikace plísní a kvasinek v potravinách

13.6.2006

Společnost Oxoid, jeden z předních světových výrobců a distributorů mikrobiologických kultivačních médií a dalších diagnostických produktů, vyvinula novou rychlou metodu kvantifikace kvasinek a plísní ve vzorcích potravin. Nový Bax Systém pro stanovení plísní a kvasinek pomocí metody PCR (polymerázová řetězová reakce) umožňuje získat výsledky týž den (přímá metoda –pro vzorky obsahující 500 CFU/g) nebo za dva dny (rozšířená metoda– pro vzorky obsahující 50–500 CFU/g). Oproti běžným metodám stanovení, které vyžadují k získání výsledků pět až sedm dní se jedná o podstatné urychlení. Ačkoliv kvasinky a plísně normálně u lidí onemocnění nezpůsobují, jejich zvýšená hladina může být příčinou předčasného zkažení výrobku, které se projeví neodpovídajícím vzhledem a nepříjemnou chutí a vůní, které snižují atraktivitu a kvalitu výrobku. Aby byla zajištěna konzistentní kvalita výrobku musí výrobce úroveň plísní a kvasinek trvale monitorovat. Stanovení hladiny kvasinek a plísní je mimoto důležité pro rozhodnutí o nejvhodnější době životnosti jednotlivých výrobků. Účinnost Bax Systému byla s úspěchem ověřena na řadě výrobků včetně sýrů a moučných produktů. Systém umožňuje detektovat jak vláknité plísně tak spóry, což znamená, že poskytuje přesné výsledky bez ohledu na stadium životního cyklu organismu. Více informací na adrese http://www.fdin.co.uk/news/index.php
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A