Kontroly státního veterinárního dozoru
8.6.2006
Kontrolní akce probíhala v celé ČR a byla zaměřena na jogurty domácí provenience i výrobky dovezené.
Z 550 odebraných vzorků z území celé ČR jich nevyhovělo 62 požadavkům legislativy nebo deklarovanému složení a orgány státního veterinárního dozoru uložily pokuty v částce 336 000 korun. Nejčastěji zjištěnou chybou byl neodpovídající obsah tuku. V naprosté většině (v 52 případech) jogurty obsahovaly méně tuku, než bylo deklarováno na obale, ve 14 případech obsah tuku nevyhovoval požadavkům platné vyhlášky. V 11 případech obsahoval bílý jogurt přídavek škrobu, v 9 případech neodpovídal obsah kulturní mikroflóry. Celkem byl špatný výsledek zjištěn 86krát, z čehož vyplývá, že některé vzorky nevyhověly ve více ukazatelích.
Bílý jogurt se má vyrábět pouze z mléka, podmáslí a smetany (popřípadě jejich směsi) a musí obsahovat v optimálním poměru zastoupené mikroorganismy – Streptococcus salivarius subsp. termophillus a Lactobacillus delbruckii subsp. Bulgaricus; minimálně deset milionů těchto živých mikroorganismů musí být obsaženo v jednom gramu bílého jogurtu.
Do konce května 2006 proběhly kromě běžně prováděného veterinárního dozoru další kontrolní akce, například 23 kontrol podmínek při přepravě potravin živočišného původu. Dvě zásilky drůbežího masa byly vráceny, jedna na Slovensko, druhá do Polska, obě z důvodu nedodržení teplotního režimu stanoveného pro přepravované zboží.
SVS ČR, 6.06.06
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A