Falšování mléčných výrobků

8.6.2006

Tradiční mléčné výrobky se vyrábějí z mléka a jakýkoliv nedeklarovaný přídavek nemléčných bílkovin je zakázán. Vzhledem k tomu, že se konzumace sóji považuje z výživového i zdravotního hlediska za prospěšnou, byla vyvinuta řada nových výrobků, do kterých se přidává sójová bílkovina. Sójové bílkoviny jsou ve srovnání s mléčnými bílkovinami podstatně levnější. Díky tomuto je použití sójové bílkoviny k náhradě mléčné bílkoviny velmi atraktivní z hlediska konečné ceny mléčných výrobků. Sója patří mezi alergenní přísady a její použití ve výrobcích musí být podle směrnice EU č. 2000/13/ES o značení potravin uvedeno na etiketě výrobku. Stanovení sójové bílkoviny v mléčných výrobcích není jednoduché, zvláště tehdy, pokud jsou rostlinné bílkoviny použity v malých množstvích. Podmínky výroby potravin modifikují strukturu sójových bílkovin a to ztěžuje jejich stanovení. Ke stanovení sójových bílkovin v mléčných výrobcích byly vyvinuty a používají se různé analytické metody: imunologické, elektroforetické a chromatografické. Ve Španělsku vyvinuli novou rychlou metodu stanovení přídavku sójových bílkovin do vybraných mléčných výrobků pomocí perfuzní chromatografie s reverzními fázemi. Příprava vzorku k analýze spočívá ve směšování vzorku s vhodným rozpouštědlem a v odstřeďování. K separaci sójových bílkovin od mléčných dochází za méně než 4 minuty. Vypracovaná metoda byla úspěšně použita pro stanovení sójových bílkovin v sýru, jogurtu a kojenecké výživě. Uvedenou metodu lze využít i k přesnému kvantitativnímu stanovení rostlinných proteinů použitých pro falšování mléčných výrobků.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A