Vliv formy dusíku na výnosy a obsah některých látek v listech kukuřice
7.6.2006
V pokusu s kukuřicí pěstovanou ve vodní kultuře byl sledován vliv různých forem dusíku (síran amonný, dusičnan vápenatý, močovina) na výnosy, obsah dusíku, obsah organických kyselin a obsah cukru. Výsledky ukázaly, že rostliny, které obsahovaly amonný dusík, dosahovaly nejnižších výnosů. Ve všech variantách byl celkový obsah dusíku v listech nápadně vysoký. U všech rostlin byla po dodání dusíku převládajícím sacharidem galaktóza, u rostlin v kontrolní skupině převládala sukróza. Z organických kyselin zaujímaly dominantní postavení u rostlin zásobených amonným dusíkem maláty, zatímco u těch, které obsahovaly nitrátový dusík, převládal cis-akonitát.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
11.04.

5°C / 13°C
12.04.

5°C / 14°C
13.04.

6°C / 17°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A