Vliv formy dusíku na výnosy a obsah některých látek v listech kukuřice
7.6.2006
V pokusu s kukuřicí pěstovanou ve vodní kultuře byl sledován vliv různých forem dusíku (síran amonný, dusičnan vápenatý, močovina) na výnosy, obsah dusíku, obsah organických kyselin a obsah cukru. Výsledky ukázaly, že rostliny, které obsahovaly amonný dusík, dosahovaly nejnižších výnosů. Ve všech variantách byl celkový obsah dusíku v listech nápadně vysoký. U všech rostlin byla po dodání dusíku převládajícím sacharidem galaktóza, u rostlin v kontrolní skupině převládala sukróza. Z organických kyselin zaujímaly dominantní postavení u rostlin zásobených amonným dusíkem maláty, zatímco u těch, které obsahovaly nitrátový dusík, převládal cis-akonitát.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem