Čokoláda posiluje mozek

7.6.2006

Výsledky studie prováděné na Wheeling Jesuit University in West Virginia, naznačují, že pojídání mléčné čokolády zlepšuje činnost mozku. Mléčná čokoláda je běžně označována za horší než hořká čokoláda, která obsahuje více antioxidantů, považovaných za prospěšné. V prováděné studii výzkumníci testovali účinky různých druhů čokolády na výkon lidského mozku. Byly testovány následující čokolády v množství 85 g – mléčná, hořká a karobová a porovnávány s kontrolou. Po 15 minutách po konzumaci byly u účastníků hodnoceny kognitivní schopnosti včetně paměti, pozornosti, rychlosti reagování a řešení problémů. Verbální a vizuální paměť byla výrazně lepší u těch, kteří dostávali mléčnou čokoládu, konzumace mléčné i hořké čokolády byla spojena se zlepšením kontroly impulzů a rychlosti reagování. V předchozích studiích byla nalezena v čokoládě řada látek jako teobromin, fenetylamin a kofein působících jako simulanty zvyšující bdělost, ostražitost a pozornost. Konzumací čokolády dochází ke stimulaci, která následně vede ke zvyšování mentálních výkonů. Některé nutrienty mohou rovněž napomáhat většímu uvolňování glukózy a zvyšování kognitivních schopností.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.11.
Počasí na den 22.11.
-5°C / 1°C

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A