Čokoláda posiluje mozek
7.6.2006
Výsledky studie prováděné na Wheeling Jesuit University in West Virginia, naznačují, že pojídání mléčné čokolády zlepšuje činnost mozku. Mléčná čokoláda je běžně označována za horší než hořká čokoláda, která obsahuje více antioxidantů, považovaných za prospěšné. V prováděné studii výzkumníci testovali účinky různých druhů čokolády na výkon lidského mozku. Byly testovány následující čokolády v množství 85 g – mléčná, hořká a karobová a porovnávány s kontrolou. Po 15 minutách po konzumaci byly u účastníků hodnoceny kognitivní schopnosti včetně paměti, pozornosti, rychlosti reagování a řešení problémů. Verbální a vizuální paměť byla výrazně lepší u těch, kteří dostávali mléčnou čokoládu, konzumace mléčné i hořké čokolády byla spojena se zlepšením kontroly impulzů a rychlosti reagování. V předchozích studiích byla nalezena v čokoládě řada látek jako teobromin, fenetylamin a kofein působících jako simulanty zvyšující bdělost, ostražitost a pozornost. Konzumací čokolády dochází ke stimulaci, která následně vede ke zvyšování mentálních výkonů. Některé nutrienty mohou rovněž napomáhat většímu uvolňování glukózy a zvyšování kognitivních schopností.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A