Popularita biopotravin v ČR roste

6.6.2006

V českých bioprodejnách je zájem především o pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Mezi nejčastější zákazníky patří maminky s malými dětmi, mladé rodiny, manažeři a lidé se zdravotními problémy. Stoupá i počet nakupujících cizinců. I přes nárůst obliby se však biopotraviny na celkové spotřebě potravin podílejí jen zhruba jednou desetinou procenta, přičemž každý obyvatel Česka utratí za biopotraviny ročně asi 35 korun, což jsou 3 % spotřeby průměrného obyvatele západní Evropy. Rozhodující pro nákup je zatím cena biopotravin, která je u většiny o 30 až 50 % vyšší než u konvenčních potravin. Vyšší cenu ekologických výrobků ovlivňuje vložená vysoká přidaná hodnota. Produkují se v malých sériích, což zvyšuje náklad na jednotku, zvýšené jsou i náklady na dopravu a balení. Navíc se v ekologickém zemědělství nesmí používat minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy, hormony a geneticky upravené organismy, což výrobu rovněž prodražuje. Ze studie, kterou provedl Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, například vyplývá, že náklady na vypěstování jedné tuny pšenice nebo ječmene jsou v ekologickém zemědělství zhruba o čtvrtinu vyšší než v konvenčním zemědělství. Vyšší jsou i náklady v živočišné výrobě.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.11.
Počasí na den 22.11.
-5°C / 1°C

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A