Popularita biopotravin v ČR roste
6.6.2006
V českých bioprodejnách je zájem především o pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Mezi nejčastější zákazníky patří maminky s malými dětmi, mladé rodiny, manažeři a lidé se zdravotními problémy. Stoupá i počet nakupujících cizinců.
I přes nárůst obliby se však biopotraviny na celkové spotřebě potravin podílejí jen zhruba jednou desetinou procenta, přičemž každý obyvatel Česka utratí za biopotraviny ročně asi 35 korun, což jsou 3 % spotřeby průměrného obyvatele západní Evropy.
Rozhodující pro nákup je zatím cena biopotravin, která je u většiny o 30 až 50 % vyšší než u konvenčních potravin. Vyšší cenu ekologických výrobků ovlivňuje vložená vysoká přidaná hodnota. Produkují se v malých sériích, což zvyšuje náklad na jednotku, zvýšené jsou i náklady na dopravu a balení. Navíc se v ekologickém zemědělství nesmí používat minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy, hormony a geneticky upravené organismy, což výrobu rovněž prodražuje. Ze studie, kterou provedl Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, například vyplývá, že náklady na vypěstování jedné tuny pšenice nebo ječmene jsou v ekologickém zemědělství zhruba o čtvrtinu vyšší než v konvenčním zemědělství. Vyšší jsou i náklady v živočišné výrobě.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A