Uplatnění biotechnologie u nejběžnějších druhů zemědělských plodin
2.6.2006
V současné době bude stále obtížnější získávat zemědělské plodiny zcela nedotčené biotechnologickými zásahy vzhledem k nutnosti jejich pěstování v blízkosti plodin biotechnologicky (geneticky) upravených. U některých druhů plodin jsou prozatím tyto obavy bezpředmětné, protože dosud neexistují žádné postupy jejich modifikace. Podle údajů Cornellovy univerzity je situace u hlavních plodin následující:
Sójové boby – variety GM sójových bobů tolerantních k herbicidům se v roce 2003 v USA odhadovaly na 81 % z celkové sklizně.
Kukuřice – V roce 2003 se v USA pěstovaly GM kukuřičné hybridy asi na 40 % pěstební plochy kukuřice.
Kanola – USA většinu kanoly importuje z Kanady, kde představují GM variety s nízkým obsahem kyseliny erukové, z nichž se extrahuje kanolový olej, více než 60 %.
Cukrovka – V USA byly schváleny dvě variety GM cukrovky, dosud se ale komerčně nepěstují, vzhledem k obavám pěstitelů ze situace na světových trzích.
Rýže – Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil GM rýži tolerantní vůči herbicidům v roce 2000. Společnost Aventis CropScience, která tuto varietu vyšlechtila ale čeká s prodejem semen pěstitelům až na souhlas Agentury na ochranu životního prostředí (EPA).
Len – Kanadská rada pro len (FCC) brání komerčnímu pěstování GM lnu s ohledem na evropský trh lnu.
Pšenice – V UA se dosud žádná GM pšenice komerčně nepěstuje.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem