Obsah tuku a složení mastných kyselin průmyslově vyráběných jíšek z tržní sítě ČR

1.6.2006

Jsou prezentovány výsledky analýz složení obsahu tuku a frakcí mastných kyselin (nasycené, monoenové, polyenové, trans) u 12 průmyslově vyráběných světlých a tmavých jíšek. Jíšky bylo možno rozdělit na vysokotučné (33,6 – 40,7 % tuku) a nízkotučné (0,4 – 3,5 % tuku). Obsah nasycených mastných kyselin byl u většiny jíšek vysoký ( 64 – 81 %), u nízkotučných jíšek kolem 25 %; tam převládal obsah trans-mastných kyselin s hodnotami kolem 33 %. Vysokotučné jíšky měly obsah trans-mastných kyselin relativně nízký do 2 %. Vzhledem k požadované stabilitě proti žluknutí byl obsah polyenových mastných kyselin nízký, zejména u vysokotučných jíšek (kolem 7 %), u nízkotučných jíšek to ale neplatilo (20 – 45 % PUFA). Obecně lze konstatovat, že příjem trans-mastných kyselin z jíšek je vždy nízký, a to buď díky nízkému obsahu celkového tuku, nebo díky menšímu podílu jíšky v hotovém pokrmu.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Na krajském úřadu zavládne sváteční atmosféra. Blíží se Adventní farmářský trh

28.11.2024

Vestibul Krajského úřadu Libereckého kraje zaplní 4. prosince od 9 do 15 hodin regionální výrobci. Pro zájemce připravili pochutiny, které mohou posloužit jako vánoční dárek. Většina producentů, kteří se akce zúčastní, jsou oceněni prestižními značkami Regionální potravina Libereckého kraje a Výrobek roku Libereckého kraje.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

27.11.
Počasí na den 27.11.
0°C / 5°C

28.11.
Počasí na den 28.11.
3°C / 6°C

29.11.
Počasí na den 29.11.
2°C / 6°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A