Celozrnné potraviny pro optimální zdraví

31.5.2006

Podle studie prováděné Výzkumnou zemědělskou službou při americkém ministerstvu zemědělství (US ARS) je u starších lidí, kteří konzumují zhruba tři porce celozrnných potravin denně podstatně nižší pravděpodobnost vzniku metabolického syndromu, který se projevuje zvyšováním rizika vývoje diabetu a srdečních chorob. Označení metabolický syndrom se vztahuje pouze na stav, kdy se u pacienta projevují minimálně tři z následujících zdravotních rizik – abdominální obezita, vysoký krevní tlak, špatná regulace krevního cukru, nízká hladina HDL (dobrého) cholesterolu nebo vysoká hladina krevních tuků. Závěry studie byly publikovány v lednovém čísle časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Mezi roky 1981 a 1984 byla sledována strava a prováděny krevní testy u 535 zdravých mužů a žen ve věku na d 60 let. Následně pak byly po 12 až 15 letech u sledované skupiny posuzovány příčiny úmrtí, ke kterým došlo během této doby. Participanti byli rozděleni do čtyř skupin od nejnižšího do nejvyššího příjmu celozrnných potravin. První skupina dostávala 0,3 porce denně, druhá 0,9 porce, třetí 1,5 porce a čtvrtá 2,9 porce denně. U skupiny s nejvyšším příjmem byla konstatována o více 50 % nižší pravděpodobnost metabolického syndromu oproti skupině s nejnižší konzumací celozrnných potravin. Tento jev byl konstatován nezávisle na pohlaví, etnickém původu či dalších faktorech životního stylu. Na základě získaných výsledků doporučují autoři, aby dospělí všech věkových kategorií, obzvláště pak ve věku nad 60 let, zvýšili příjem celozrnných potravin na minimálně tři (lépe i více) porce denně.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A