Test na identifikaci falešných organických potravin
30.5.2006
Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) zavedl nový test na zjišťování, zda potravina označená jako organická ve skutečnosti také organickou potravinou je. Testy, které byly vyvinuty v Centrální výzkumné laboratoři zjišťují u drůbeže a vepřového masa přítomnost řady protilátek, které indikují zda zvíře bylo chováno organicky nebo s použitím neorganických metod. Použití antibiotik u organicky chovaných vepřů a drůbeže je povoleno pouze jednou ročně, konvenčně chovaná prasata a drůbež mohou vykazovat použití antibiotik mnohem častější. Testy mohou rovněž indikovat případy, kdy byla u zvířat antibiotika používána systematicky, a ilegálně, jako prostředky podporující růst. Falešné značení výrobků bude i nadále sledováno místními úřady za použití zkušebních papírků, které odhalí, jaký je zdroj příslušné potraviny, odkud pochází a je-li znační autentické. Nedávno bylo u dvou firem v Richmondu soudně prokázáno, že prodávaly neorganické masné výroby jako organické. Více informací na adrese
http://www.fdin.co.uk/news/index.php
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem