Sójové produkty ve výživě zvířat
25.5.2006
Sójový lecitin je směs v acetonu nerozpustných fosfolipidů a dalších látek jako jsou triglyceridy, mastné kyseliny, glycidy a minerální látky.
Lecitin je základní živina v krmivech pro zvířata. Působí jako emulgátor tuku, mobilizuje tuk, v tuku rozpustné hormony a jejich prekurzory. Je vysoce kvalitním energetickým zdrojem, který dodává esenciální mastné kyseliny. Je podstatný v metabolizmu lipidů, zlepšuje absorpci a konverzi tuku, zlepšuje kvalitu pelet, je přirozeným antioxidantem a zdrojem cholinu a inositolu. Užívá se běžně v mléčných náhražkách pro telata jako emulgátor. Je základní živinou v krmivech pro aquakulturu. Užívá se u prasat a drůbeže pro zlepšení kvality pelet a stravitelnosti tuku a dalších živin.
Enzymaticky upravený sójový šrot obsahuje 50-56 % hrubého proteinu. Obecně má nižší obsah antinutričních faktorů odolných vůči teplu než Hi-Pro sójový šrot užívaný pro jeho výrobu. Hladina antinutričních faktorů může kolísat mezi různými produkty i mezi vzorky. Jsou-li ve fermentačním procesu použity mikroorganizmy, je obsah proteinu v konečném výrobku nižší (49-51 %) a degradace antinutričních faktorů je neúplná.
Enzymaticky upravený nebo fermentovaný sójový šrot se užívá hlavně v krmivech pro selata, v mléčných náhražkách pro telata, v krmivech pro aquakulturu a pro domácí mazlíčky.
Sójový proteinový koncentrát obsahuje 63-67 % hrubého proteinu, má nízký obsah nestravitelných glycidů a antinutričních faktorů. Je vysoce kvalitní proteinovou složkou krmiv. Užívá se hlavně do krmiv pro mladá zvířata, v prestarterech selat, v mléčné náhražce pro telata, v prestarterech pro brojlery, v krmivech pro domácí mazlíčky a pro aquakulturu.
Sójový proteinový izolát je nejčistší komerčně dostupný sójový protein. Obsahuje více než 90 % hrubého proteinu. Při jeho výrobě se částečně ztrácí protein sójových bobů při centrifugaci; jeho cena je vysoká a izolát není nákladově účinnou složkou krmiv pro zvířata. Užívá se hlavně v potravinářském průmyslu. V krmivech pro zvířata je hlavně součástí mléčných náhražek a krmiv pro domácí mazlíčky.
Sójový peptidový koncentrát obsahuje 60 % hrubého proteinu a má nízký obsah antinutričních faktorů. Užívá se pro lidskou spotřebu a v krmivech pro zvířata jako jsou selata, dále pro aquakulturu a pro domácí mazlíčky.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem