Sójové produkty ve výživě zvířat

25.5.2006

Sójový lecitin je směs v acetonu nerozpustných fosfolipidů a dalších látek jako jsou triglyceridy, mastné kyseliny, glycidy a minerální látky. Lecitin je základní živina v krmivech pro zvířata. Působí jako emulgátor tuku, mobilizuje tuk, v tuku rozpustné hormony a jejich prekurzory. Je vysoce kvalitním energetickým zdrojem, který dodává esenciální mastné kyseliny. Je podstatný v metabolizmu lipidů, zlepšuje absorpci a konverzi tuku, zlepšuje kvalitu pelet, je přirozeným antioxidantem a zdrojem cholinu a inositolu. Užívá se běžně v mléčných náhražkách pro telata jako emulgátor. Je základní živinou v krmivech pro aquakulturu. Užívá se u prasat a drůbeže pro zlepšení kvality pelet a stravitelnosti tuku a dalších živin. Enzymaticky upravený sójový šrot obsahuje 50-56 % hrubého proteinu. Obecně má nižší obsah antinutričních faktorů odolných vůči teplu než Hi-Pro sójový šrot užívaný pro jeho výrobu. Hladina antinutričních faktorů může kolísat mezi různými produkty i mezi vzorky. Jsou-li ve fermentačním procesu použity mikroorganizmy, je obsah proteinu v konečném výrobku nižší (49-51 %) a degradace antinutričních faktorů je neúplná. Enzymaticky upravený nebo fermentovaný sójový šrot se užívá hlavně v krmivech pro selata, v mléčných náhražkách pro telata, v krmivech pro aquakulturu a pro domácí mazlíčky. Sójový proteinový koncentrát obsahuje 63-67 % hrubého proteinu, má nízký obsah nestravitelných glycidů a antinutričních faktorů. Je vysoce kvalitní proteinovou složkou krmiv. Užívá se hlavně do krmiv pro mladá zvířata, v prestarterech selat, v mléčné náhražce pro telata, v prestarterech pro brojlery, v krmivech pro domácí mazlíčky a pro aquakulturu. Sójový proteinový izolát je nejčistší komerčně dostupný sójový protein. Obsahuje více než 90 % hrubého proteinu. Při jeho výrobě se částečně ztrácí protein sójových bobů při centrifugaci; jeho cena je vysoká a izolát není nákladově účinnou složkou krmiv pro zvířata. Užívá se hlavně v potravinářském průmyslu. V krmivech pro zvířata je hlavně součástí mléčných náhražek a krmiv pro domácí mazlíčky. Sójový peptidový koncentrát obsahuje 60 % hrubého proteinu a má nízký obsah antinutričních faktorů. Užívá se pro lidskou spotřebu a v krmivech pro zvířata jako jsou selata, dále pro aquakulturu a pro domácí mazlíčky.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A