Bioplyn: kejdu z výroby bioplynu zaorávat
19.5.2006
Kejda z výroby bioplynu se má zaorávat nejméně do hloubky 20 – 15 cm, v žádném případě se ale nemá aplikovat na louky a pastviny. V opačném případě vzniká nebezpečí, že se rozmnoží nežádoucí Clostridia. Jako alternativu doporučuje ředitelka Ústavu bakteriologie a mykologie Univerzity v Lipsku, profesorka Monika Krügerová, použití efektivních mikroorganismů, které pomáhají Clostridia potlačit. Jedna jí vyvinutá metoda se ještě musí otestovat v praxi. Protože fermentace bioplynu probíhá v anaerobních podmínkách, rozmnožují se kromě žádoucích mikroorganismů také mikroorganismy nežádoucí. Mezi ně se řadí Clostridia, jakmile sem při odčerpávání kejdy vnikne nárazově vzduch, pokoušejí se anaerobní bakterie pro ně smrtelným podmínkám uniknout a v tomto okamžiku vytvářejí trvalé spóry. V této formě mohou mikroorganismy přežívat dlouhou dobu. Teprve když se spóry opět dostanou do anaerobních podmínek, začínají se vyvíjet a rozmnožovat. Aplikací kejdy se spóry clostridií celoplošně rozptylují na louky a pastviny, kukuřici nebo jiné kulturní rostliny. Dostanou-li se potom do siláže, rychle se rozmnožují. Protože pobyt v trávicím traktu užitkových zvířat přečkávají do značné míry bez poškození, jejich počet se během fermentace kejdy v bioplynovém fermentoru zvyšuje, to znamená že problém narůstá.
Betriebswirtschaftlich Nachrichten, 2005, č. 11, s. 251
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A