Separace GMP ze syrovátky pomocí chitosanu
17.5.2006
Za spolupráce vědců z kanadské a japonské zemědělské univerzity (Edmonton a Kawasaki) byl vyvinut postup použitelný k izolaci syrovátkového glykomakropeptidu (GMP) - bioaktivního peptidu se sialovou kyselinou, uvolňovaného z kappa-kaseinu během výroby sýrů. GMP je vhodnou přísadou do funkčních potravin a léčiv.
Postup využívá chitosan získaný z krust garnátů. Při pH 3,0 se chitosan přimíchá do sladké syrovátky, přičemž se vytvoří rozpustný komplex chitosan-GMP, který se oddělí od ostatních syrovátkových bílkovin a peptidů ultrafiltrací (pomocí Centricon Plus 20). Komplex, který zůstane v retentátu, je poté dialyzován vodou, aby se vytvořil nerozpustný komplex, z něhož se GMP získá po přídavku roztoku NaCl. Takto získaná frakce obsahovala průměrně 6,4 % nedialyzovatelné syrovátkové bílkoviny a 7,9 % kyseliny sialové. Analýza aminokyselin prokázala malé množství tyrosinu, fenylalaninu, histidinu a argininu, což jsou aminokyseliny, které nejsou obsaženy v GMP.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A