Separace GMP ze syrovátky pomocí chitosanu
17.5.2006
Za spolupráce vědců z kanadské a japonské zemědělské univerzity (Edmonton a Kawasaki) byl vyvinut postup použitelný k izolaci syrovátkového glykomakropeptidu (GMP) - bioaktivního peptidu se sialovou kyselinou, uvolňovaného z kappa-kaseinu během výroby sýrů. GMP je vhodnou přísadou do funkčních potravin a léčiv.
Postup využívá chitosan získaný z krust garnátů. Při pH 3,0 se chitosan přimíchá do sladké syrovátky, přičemž se vytvoří rozpustný komplex chitosan-GMP, který se oddělí od ostatních syrovátkových bílkovin a peptidů ultrafiltrací (pomocí Centricon Plus 20). Komplex, který zůstane v retentátu, je poté dialyzován vodou, aby se vytvořil nerozpustný komplex, z něhož se GMP získá po přídavku roztoku NaCl. Takto získaná frakce obsahovala průměrně 6,4 % nedialyzovatelné syrovátkové bílkoviny a 7,9 % kyseliny sialové. Analýza aminokyselin prokázala malé množství tyrosinu, fenylalaninu, histidinu a argininu, což jsou aminokyseliny, které nejsou obsaženy v GMP.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem