Separace GMP ze syrovátky pomocí chitosanu

17.5.2006

Za spolupráce vědců z kanadské a japonské zemědělské univerzity (Edmonton a Kawasaki) byl vyvinut postup použitelný k izolaci syrovátkového glykomakropeptidu (GMP) - bioaktivního peptidu se sialovou kyselinou, uvolňovaného z kappa-kaseinu během výroby sýrů. GMP je vhodnou přísadou do funkčních potravin a léčiv. Postup využívá chitosan získaný z krust garnátů. Při pH 3,0 se chitosan přimíchá do sladké syrovátky, přičemž se vytvoří rozpustný komplex chitosan-GMP, který se oddělí od ostatních syrovátkových bílkovin a peptidů ultrafiltrací (pomocí Centricon Plus 20). Komplex, který zůstane v retentátu, je poté dialyzován vodou, aby se vytvořil nerozpustný komplex, z něhož se GMP získá po přídavku roztoku NaCl. Takto získaná frakce obsahovala průměrně 6,4 % nedialyzovatelné syrovátkové bílkoviny a 7,9 % kyseliny sialové. Analýza aminokyselin prokázala malé množství tyrosinu, fenylalaninu, histidinu a argininu, což jsou aminokyseliny, které nejsou obsaženy v GMP.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

22.11.
Počasí na den 22.11.
-5°C / 1°C

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A