Ovoce a zelenina: Bioprodukty jsou v Německu vzhledem k nízké výchozí úrovni na prudkém vzestupu
17.5.2006
Poptávka spotřebitelů po bioproduktech se v roce 2005 dále zvýšila. Prudký vzestup se týká téměř všech ekologických produktů, především ale ovoce a zeleniny. Nejvíce prodávanou skupinou zboží na trhu s bioprodukty je čerstvá zelenina, které se v loňském roce prodalo o 31 % více. To zjistil Německý svaz rolníků (DBV) na základě vyhodnocení Ústředního informačního střediska o trhu a cenách (ZMP). Mrkev dosáhla s nárůstem 50 % největšího nárůstu. Prodej čerstvého ovoce se zvýšil dokonce o 42 % - nárůst, který souvisí především s větším zájmem o banány, jablka a citrony z ekologické produkce. Společně s bramborami činí tyto tři skupiny produktů kolem poloviny prodeje ekologických produktů v Německu. Posuzujeme-li celkový prodej ovoce a zeleniny v Německu, dosáhne ovšem ekologické ovoce pouze podílu dvou procent a ekologická zelenina podílu čtyř procent. Především tradiční maloobchod s potravinami – a zde především diskontní prodej – své aktivity počátkem podzimu zesílily. Ekologické ovoce a ekologickou zeleninu již nabízejí skoro všechny velké diskontní podniky. To vede k významnému posuvu podílu prodeje. Přes diskontní podniky se tak již prodává téměř 70 % sklizně ekologické mrkve. Specializovaný obchod s ekologickými produkty (včetně ekologických supermarketů) měl v roce 2005 podíl na prodaných množstvích už jenom sedm procent. Se zvyšujícím se vstupem diskontních podniků do segmentu s bioprodukty se v obchodě zesílila soutěž o podíly na trhu. Spotřebitelské ceny se na podzim silně propadly a mohly se pozvolna zvýšit teprve v prosinci. Cenové rozdíly mezi různými nákupními místy se v průběhu podzimu zmenšily.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A