Nutriční strategie pro zlepšování kvality drůbežího masa

17.5.2006

Obecně se uvádí, že maso je z nutričního hlediska výběrová a ne základní složka lidské stravy a navíc je známá těsná souvislost mezi spotřebou masa a výskytem rakoviny. Termín maso je odborný název pro červené maso a zpracované maso se týká především hovězího, jehněčího a vepřového masa (drůbeží a rybí maso jsou vyloučeny). Souvislost mezi spotřebou masa a rakovinou se týká hlavně rakoviny střeva a konečníku. Za možnou příčinu se považuje vliv karcinogenního oxidu dusného produkovaného v tlustém střevu lidí v souvislosti s konzumací červeného masa, zatímco bílé maso neovlivňuje působení této látky. Drůbeží a rybí maso není spojováno se zvýšeným rizikem rakoviny. Vzhledem k tomu, že se neočekává změna v konzumaci červeného masa se ukazuje potřeba změnit složení potravin živočišného původu (mléka, masa a vajec) tak, aby se zvýšil jejich příznivý vliv na zdraví spotřebitelů. Nutriční strategie pro zlepšení kvality potravinových výrobků živočišného původu zahrnují relativně nové postupy, které se současně týkají výživy zvířat, výroby potravin a výživy lidí. Využívají se ke změnám ve složení živočišných výrobků tak, aby lépe vyhovovaly výživě lidí a podpořily funkční vlastnosti potravin živočišného původu, významných pro zdraví spotřebitele. Změny ve složení produktu pomocí výživy zvířat se často týkají drůbeže a drůbežího masa. Jedná se především o změnu ve složení mastných kyselin v jatečném těle a o zvýšení oxidační stability drůbežího masa.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

20.11.
Počasí na den 20.11.
-2°C / 4°C

21.11.
Počasí na den 21.11.
-4°C / 1°C

22.11.
Počasí na den 22.11.
-5°C / 1°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A