Nutriční strategie pro zlepšování kvality drůbežího masa
17.5.2006
Obecně se uvádí, že maso je z nutričního hlediska výběrová a ne základní složka lidské stravy a navíc je známá těsná souvislost mezi spotřebou masa a výskytem rakoviny. Termín maso je odborný název pro červené maso a zpracované maso se týká především hovězího, jehněčího a vepřového masa (drůbeží a rybí maso jsou vyloučeny). Souvislost mezi spotřebou masa a rakovinou se týká hlavně rakoviny střeva a konečníku. Za možnou příčinu se považuje vliv karcinogenního oxidu dusného produkovaného v tlustém střevu lidí v souvislosti s konzumací červeného masa, zatímco bílé maso neovlivňuje působení této látky. Drůbeží a rybí maso není spojováno se zvýšeným rizikem rakoviny.
Vzhledem k tomu, že se neočekává změna v konzumaci červeného masa se ukazuje potřeba změnit složení potravin živočišného původu (mléka, masa a vajec) tak, aby se zvýšil jejich příznivý vliv na zdraví spotřebitelů. Nutriční strategie pro zlepšení kvality potravinových výrobků živočišného původu zahrnují relativně nové postupy, které se současně týkají výživy zvířat, výroby potravin a výživy lidí. Využívají se ke změnám ve složení živočišných výrobků tak, aby lépe vyhovovaly výživě lidí a podpořily funkční vlastnosti potravin živočišného původu, významných pro zdraví spotřebitele.
Změny ve složení produktu pomocí výživy zvířat se často týkají drůbeže a drůbežího masa. Jedná se především o změnu ve složení mastných kyselin v jatečném těle a o zvýšení oxidační stability drůbežího masa.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
20.11.
-2°C / 4°C
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A