Grepy mohou ovlivňovat účinnost některých léků
17.5.2006
Pracovníci z univerzity v Jižní Karolíně objevili způsob, jakým grapefruitová šťáva působí na účinnost některých léků. Šťáva z grepů je známa svými metabolickými vlastnostmi, kvůli nimž by se pacienti, užívající určité typy léků, zejména léky na krevní tlak nebo snižování hladiny cholesterolu, měli grapefruitové šťávě raději vyhýbat. V rámci prováděné studie identifikovali výzkumníci složku grapefruitové šťávy nazývanou furanokumarin, která reaguje s humánním izoenzymem CYP3A (izoenzym CYP3A je největší podrodinou (subfamily) cytochromu P-450 v játrech i tenkém střevě a podílí se na biotransformaci více než 60 léčiv). U léků, které jsou inhibovány intestinálním enzymem může po konzumaci grapefruitové šťávy v důsledku jejího působení na přirozenou funkci CYP3A docházet k ovlivnění jejich účinnosti. Nová zjištění umožní výrobu grapefruitové šťávy bez furanokumarinu pro pacienty, kteří by jinak nemohli grapefruity konzumovat. Rovněž bude možno provádět skríning zaměřený na potenciální reakce nových potravin a léčiv na základě určení, zda obsahují furanokumariny. Furanokumariny se budou moci přidávat i do některých léků, které se špatně absorbují a zlepšovat tak jejich účinnost při orálním podávání. Více informací na adrese
http://www.fdin.co.uk/news/index.php
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina

Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko

Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován


Novinky
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
» více
Sledujte TV APIC

Počasí
04.04.

5°C / 16°C
05.04.

5°C / 13°C
06.04.

-2°C / 4°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A