Biomasa jako zdroj chemických látek
17.5.2006
V publikaci “Top chemikálie s přidanou hodnotou z biomasy” (viz příloha) je uvedeno 12 chemických látek – “stavebních jednotek”, které lze vyrábět z cukrů prostřednictvím biologické nebo chemické konverze. Uvedené stavební jednotky lze následně konvertovat na řadu chemických látek nebo materiálů biologického původu s vysokou přidanou hodnotou. Za chemikálie typu “stavebních jednotek” se zde považují molekuly s četnými funkčními skupinami, které se mohou přeměňovat na nové skupiny užitečných molekul. Mezi 12 hlavních stavebních jednotek na bázi cukrů patří:
* 1,4-dvojsytné kyseliny (jantarová a jablečná),
* 2,5-furan dikarboxylová kyselina,
* aspartová kyselina,
* glukarová kyselina,
* glutamová kyselina,
* itakonová kyselina,
* levulová kyselina,
* 3-hydroxybutyrolakton,
* glycerol,
* sorbitol,
* xylitol/arabinitol.
Syntéza každé z uvedených staveních jednotek a jejích derivátů byla vyšetřována ve dvou krocích. V prvním šlo o transformaci cukrů na stavební jednotky (především biologická transformace), ve druhém kroku v jejich konverzi na sekundární chemikálie nebo skupiny derivátů (především chemické transformace). Problémy a složitost těchto postupů byly také krátce vyšetřovány a to proto, aby se zjistila potřeba vědy a výzkumu, který by napomohl zlepšit ekonomiku výroby těchto stavebních jednotek a derivátů.
Výběr hlavních 12 stavebních jednotek proběhl z více než 300 kandidátů. Kratší seznam 30 potenciálních kandidátů byl vybrán pomocí postupu posuzování založeném na petrochemickém modelu stavebních jednotek a s přihlédnutím k řadě dalších faktorů (chemické údaje, tržní hodnota, vlastnosti aj.). Tento seznam 30 sloučenin byl konečně snížen na uvedených top 12 sloučenin.
Vzhledem k tomuto byla také identifikována skupina druhořadých stavebních jednotek, a to jako skupina kandidátů přicházejících do úvahy (viable candidates). Patří sem:
– glukonová kyselina,
– mléčná kyselina,
– malonová kyselina,
– propionová kyselina,
– trojsytné kyseliny: citronová a akonitová kyselina,
– xylonová kyselina,
– acetoin,
– furfural,
– levoglukosan,
– lysin,
– serin,
– treonin.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem