Evropský úřad pro bezpečnost potravin potvrdil bezpečnost aspartamu
11.5.2006
Panel expertů pro potravinářská aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–AFC) se na žádost Komise vyjádřil k nové dlouhodobé studii zaměřené na karcinogenezi aspartamu, kterou uveřejnila v roce 2005 European Ramazzini Foundation (ERF), v Boloni (Itálie). Podle uvedené studie může aspartam způsobovat rakovinu a současné návody týkající se použití aspartamu a jeho spotřeby je třeba nově prověřovat.
Panel expertů EFSA–AFC došel k tomuto závěru:
* Studie ERF má formální chyby, což vede ke zpochybnění nálezů, jak jsou interpretovány ERF.
* Na základě důkazů, které jsou v současné době k dispozici, není zapotřebí revidovat bezpečnost aspartamu ani dříve stanovenou hodnotu jeho akceptovatelného denního příjmu (ADI: 40 mg/kg tělesné hmotnosti).
Panel AFC poznamenává, že denní příjem aspartamu v Evropě je na úrovni 10 mg/kg tělesné hmotnosti a je i u silných konzumentů aspartamu značně pod hodnotou ADI.
Pro problematiku aspartamu vytvořil EFSA speciální internetovou stránku, na které jsou k dispozici následující informace:
– tiskové zprávy/stanoviska,
– vyjádření EFSA–AFC,
– EFSA: otázky a odpovědi týkající se aspartamu,
– akce ve sdělovacích prostředcích,
– Evropská komise: vyjádření Vědeckého výboru pro potraviny k aspartamu ze dne 4. 12. 2002,
– další související dokumenty.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem