Porovnání šlehatelnosti kaseinu a syrovátky

10.5.2006

Na Ciudad univerzitě v Madridu a v Dublinském technologickém institutu (DIT) (projektALI98-0969-C02-02) byla porovnávána šlehatelnost koncentrátů syrovátkových bílkovin (WPC) a kaseinových makropeptidů (CMP) izolovaných ze sýrařské syrovátky z mléka krav, ovcí a koz. Nezávisle na podmínkách vykazovaly všechny CMP vyšší šlehatelnost (140 – 180 ml) než WPC (120 – 150 ml). Tyto výsledky lze zdůvodnit přítomností tuku a laktózy ve WPC, protože při izolaci CMP jsou tyto látky zcela nebo aspoň částečně odstraněny. Kromě toho je důvodem i menší molekulová hmotnost peptidů z CMP proti bílkovinám z WPC. Šlehatelnost zcela zásadně závisí na pH a v menší míře na koncentraci bílkovin a iontových silách. U všech sledovaných vzorků byla šlehatelnost nejvyšší při vysoké hodnotě pH (alkalické) a nejnižší při nízké hodnotě pH (kyselé). Vyšší přitom byla při vyšší koncentraci bílkovin. Stabilita pěny byla vyšší v případě CMP. Stabilita WPC-pěny se podobala CMP jen v kyselé oblasti (menší než 85 %), ale v alkalické oblasti klesla o 30 %. Na rozdíl od toho stabilita CMP-pěny nekorelovala s rozdílnými hodnotami pH, iontovými silami a koncentracemi bílkovin. Stabilita WPC-pěny naopak byla těmito faktory ovlivněna. Z výsledků vyplývá, že izoláty CMP jsou použitelné pro široké spektrum potravinářských a farmaceutických výrobků.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

26.11.
Počasí na den 26.11.
3°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A