Nová technologie bezlaktózových fermentovaných výrobků

9.5.2006

Na fakultě zemědělských a potravinářských věd Západomaďarské univerzity byla vyvinuta technologie výroby bezlaktózových fermentovaných mléčných výrobků (jogurt, acidofilní mléko). Přídavkem bílkovinného koncentrátu do syrového mléka se zvýšil obsah bílkovin a snížil obsah laktózy. Po inokulaci startovací kulturou (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, S. thermophilus a L. acidophilus) se kyselina mléčná vzniklá v počáteční fázi neutralizovala hydroxidem sodným a draselným. Fermentace proběhla obvyklým způsobem. Výsledkem byl zanedbatelný obsah laktózy a glukózy, obsah galaktózy se mírně nebo výrazně snížil v závislosti na použitém mikroorganismu. Výsledné výrobky se texturou, chutí a vůní nelišily od obvyklých kysaných mléčných výrobků.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

26.11.
Počasí na den 26.11.
3°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A