Nemoci krav v přechodném období podmíněné výživou a způsobem chovu
9.5.2006
Optimální průběh laktace, vysoká užitkovost dojnic a nízký výskyt produkčních nemocí jsou podstatné nejen z hlediska konkurence, ale i pro výrobu bezpečné potraviny.
V posledních desetiletích se produkce mléka výrazně zvýšila intenzivní genetickou selekcí, zlepšenou výživou a způsobem chovu; současně se zvýšením mléčné užitkovosti došlo k navýšení zdravotních problémů a problémů s plodností, které do určité míry snižují množství a kvalitu mléka a zvyšují náklady na veterinární ošetření a obnovu stáda. Většina zdravotních problémů u dojnic se sleduje v období okolo porodu. Do velké míry se tyto zdravotní problémy ukazují u krav, které se obtížně adaptují na laktaci a u nichž dochází k fyziologické imbalanci; regulační mechanizmy nestačí zajistit optimální funkci organizmu a vzniká riziko trávicích, metabolických a infekčních problémů. Uvádí se, že tyto problémy mohou být redukovány především novými strategiemi výživy a řízení chovu. V Dánsku se zabývali řízením fyziologických procesů a adaptací zvířat na úspěšný průběh přechodného období k laktaci; sledovali výskyt nemocí, rizikové faktory, etiologii a patofyziologii nemocí souvisejících s výživou a řízením chovu a stanovením strategií pro prevenci nemocí.
Strategie pro prevenci nemocí vycházejí z hlavních faktorů, které přímo nebo nepřímo zvyšují riziko vzniku tučných jater, ketózy, acidózy a translokace žaludku. Bylo dokázáno, že by se mělo více pozornosti věnovat jednotlivým zvířatům a identifikaci rizikových zvířat.
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR
5.2.2025
17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec
Počasí
21.02.
-6°C / 4°C
22.02.
-5°C / 4°C
23.02.
-4°C / 5°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A