Regionální potravina Liberecký kraj – výzva k podávání přihlášek

7.4.2025

Ministerstvo zemědělství již šestnáctým rokem realizuje projekt Regionální potravina, který seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky.

Příjem přihlášek do soutěže Regionální potravina

v Libereckém kraji probíhá do 14. 5. 2025

avizo 2025 RP

Udělování značky Regionální potravina je určeno pro potravinářské výrobky nebo zemědělské produkty od malých a středních potravinářských podniků, tj. subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců. Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba, která je provozovatelem potravinářského podniku a je považována za výrobce na území Libereckého kraje.

Zemědělský produkt nebo potravinářský výrobek, který je přihlašován do soutěže o udělení značky Regionální potravina, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, (v tomto případě Liberecký kraj) případně je-li to z objektivních důvodů nutné z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70 %. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu. U ostatních surovin se dle části B uvede procentické zastoupení, včetně uvedení původu.

Výrobky lze přihlásit do těchto kategorií:

  1. Masné výrobky tepelně opracované (uzené maso, šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunka, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobása, uzené koleno, paštika, škvarky v sádle a škvarky samostatně apod.).
  2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobása, sušená šunka apod.).
  3. Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry, tvarohy a ochucené tvarohy apod.).
  4. Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo, pomazánky ze smetany a tvarohu apod.).
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny apod.).
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek (dorty, věnečky, špičky, kremrole apod.).
  7. Nápoje (šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, sirupy, minerální vody, piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, ovocná a aromatizovaná vína, medoviny, cidery, apod; s výjimkou vína z hroznu révy vinné).
  8. Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě (sušené, proslazené nebo nakládané ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky, pyré, mražená ovocná dřeň a dále brambory, houby apod.).
  9. Ostatní (všechny ostatní výrobky, které nelze zařadit do kategorie 1 až 8, např. med, hotové pokrmy, ryby, zmrzlina, lahůdkářské výrobky, nakládané sýry apod.).


Do každé kategorie je možné přihlásit maximálně 5 výrobků od stejného výrobce.

Pro přihlášení do soutěže je nutné vyplnit a v termínu odeslat:

  • Při přihlášení více výrobků v rámci jedné kategorie je možné přiložit originál Části A a Části C pouze jednou, Část B je nutné přiložit ke každému výrobku

    • Žadatel je povinen současně s přihláškou předložit fotodokumentaci nebaleného výrobku a používaný obal určený pro spotřebitele nebo jeho návrh, z něhož jsou patrné všechny údaje uvedené na tomto obalu v souladu s platnou legislativou, jde-li o formu balené potraviny.

    • Kopii výpisu z Obchodního rejstříku, Živnostenského rejstříku nebo výpis z Evidence zemědělského podnikatele, ne starší 3 měsíců. Přílohu je možné doložit výpisem pořízeným způsobem umožňující dálkový přístup.


Věnujte pozornost aktuálně platné Metodice pro udělování značky Regionální potravina vč. příloh. Veškeré dokumenty jsou k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.gov.cz nebo www.apic.cz pod odkazem Regionální potravina Liberecký kraj 2025. Osobně si je můžete vyzvednout na adrese Regionální agrární rady Libereckého kraje.

 

Způsob přijímání přihlášek do soutěže:

Osobně nebo doporučeně poštou na adrese: Regionální agrární rada Libereckého kraje, U Nisy 745/ 6a, 460 02 Liberec 3 - Jeřáb, případně prostřednictvím datové schránky: wnvaffu

Přihlašování do soutěže pro jednotlivé výrobky probíhá do 14. 5. 2025. Každá přihláška musí být podepsána vlastnoručně nebo elektronickým podpisem dle typu zaslání nejpozději ke dni ukončení příjmu přihlášek. K zamezení vyřazování výrobků z administrativních důvodů je pracoviště Regionální agrární rady Libereckého kraje plně k dispozici.

Hodnotitelská komise proběhne 28. 5. 2025 a slavnostní vyhlášení soutěže pak 11. 9. 2025 na akci Den regionálních potravin Libereckého kraje v Liberci.

Termín a místo závozu vzorků k Hodnotitelské komisi:

Krajský úřad Libereckého kraje, U Jezu 642, 460 01 Liberec,

27. 5. 2025 od 8:00 do 16:00 hodin pro nekazící se výrobky

28. 5. 2025 od 7:00 do 8:30 hodin pro rychle se kazící výrobky (pekařské, cukrářské, aj.)

Vzorky do Hodnotitelské komise jsou ze strany výrobců poskytovány zdarma.

Kontakt: Václav Chábera, tel: 737 481 807, email: info@apic.cz

Autor: Editor obsahu

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Slintavka a kulhavka - aktuální informace

26.3.2025

Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

11.04.
Počasí na den 11.04.
5°C / 13°C

12.04.
Počasí na den 12.04.
5°C / 14°C

13.04.
Počasí na den 13.04.
6°C / 17°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A