Regionální potravina Liberecký kraj – výzva k podávání přihlášek
7.4.2025
Ministerstvo zemědělství již šestnáctým rokem realizuje projekt Regionální potravina, který seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky.
Příjem přihlášek do soutěže Regionální potravina
v Libereckém kraji probíhá do 14. 5. 2025
Udělování značky Regionální potravina je určeno pro potravinářské výrobky nebo zemědělské produkty od malých a středních potravinářských podniků, tj. subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců. Do soutěže se může přihlásit fyzická osoba oprávněná k podnikání nebo právnická osoba, která je provozovatelem potravinářského podniku a je považována za výrobce na území Libereckého kraje.
Zemědělský produkt nebo potravinářský výrobek, který je přihlašován do soutěže o udělení značky Regionální potravina, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, (v tomto případě Liberecký kraj) případně je-li to z objektivních důvodů nutné z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70 %. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu. U ostatních surovin se dle části B uvede procentické zastoupení, včetně uvedení původu.
Výrobky lze přihlásit do těchto kategorií:
- Masné výrobky tepelně opracované (uzené maso, šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunka, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobása, uzené koleno, paštika, škvarky v sádle a škvarky samostatně apod.).
- Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy, čerstvé maso a masné polotovary (fermentované a tepelně opracované výrobky – poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobása, sušená šunka apod.).
- Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry, tvarohy a ochucené tvarohy apod.).
- Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo, pomazánky ze smetany a tvarohu apod.).
- Pekařské výrobky včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny apod.).
- Cukrářské výrobky včetně cukrovinek (dorty, věnečky, špičky, kremrole apod.).
- Nápoje (šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, sirupy, minerální vody, piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, ovocná a aromatizovaná vína, medoviny, cidery, apod; s výjimkou vína z hroznu révy vinné).
- Ovoce a zelenina ve zpracované nebo čerstvé formě (sušené, proslazené nebo nakládané ovoce a zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky, pyré, mražená ovocná dřeň a dále brambory, houby apod.).
- Ostatní (všechny ostatní výrobky, které nelze zařadit do kategorie 1 až 8, např. med, hotové pokrmy, ryby, zmrzlina, lahůdkářské výrobky, nakládané sýry apod.).
Do každé kategorie je možné přihlásit maximálně 5 výrobků od stejného výrobce.
Pro přihlášení do soutěže je nutné vyplnit a v termínu odeslat:
- Při přihlášení více výrobků v rámci jedné kategorie je možné přiložit originál Části A a Části C pouze jednou, Část B je nutné přiložit ke každému výrobku
- Žadatel je povinen současně s přihláškou předložit fotodokumentaci nebaleného výrobku a používaný obal určený pro spotřebitele nebo jeho návrh, z něhož jsou patrné všechny údaje uvedené na tomto obalu v souladu s platnou legislativou, jde-li o formu balené potraviny.
- Kopii výpisu z Obchodního rejstříku, Živnostenského rejstříku nebo výpis z Evidence zemědělského podnikatele, ne starší 3 měsíců. Přílohu je možné doložit výpisem pořízeným způsobem umožňující dálkový přístup.
- Žadatel je povinen současně s přihláškou předložit fotodokumentaci nebaleného výrobku a používaný obal určený pro spotřebitele nebo jeho návrh, z něhož jsou patrné všechny údaje uvedené na tomto obalu v souladu s platnou legislativou, jde-li o formu balené potraviny.
Věnujte pozornost aktuálně platné Metodice pro udělování značky Regionální potravina vč. příloh. Veškeré dokumenty jsou k dispozici na stránkách www.regionalnipotravina.gov.cz nebo www.apic.cz pod odkazem Regionální potravina Liberecký kraj 2025. Osobně si je můžete vyzvednout na adrese Regionální agrární rady Libereckého kraje.
Způsob přijímání přihlášek do soutěže:
Osobně nebo doporučeně poštou na adrese: Regionální agrární rada Libereckého kraje, U Nisy 745/ 6a, 460 02 Liberec 3 - Jeřáb, případně prostřednictvím datové schránky: wnvaffu
Přihlašování do soutěže pro jednotlivé výrobky probíhá do 14. 5. 2025. Každá přihláška musí být podepsána vlastnoručně nebo elektronickým podpisem dle typu zaslání nejpozději ke dni ukončení příjmu přihlášek. K zamezení vyřazování výrobků z administrativních důvodů je pracoviště Regionální agrární rady Libereckého kraje plně k dispozici.
Hodnotitelská komise proběhne 28. 5. 2025 a slavnostní vyhlášení soutěže pak 11. 9. 2025 na akci Den regionálních potravin Libereckého kraje v Liberci.
Termín a místo závozu vzorků k Hodnotitelské komisi:
Krajský úřad Libereckého kraje, U Jezu 642, 460 01 Liberec,
27. 5. 2025 od 8:00 do 16:00 hodin pro nekazící se výrobky
28. 5. 2025 od 7:00 do 8:30 hodin pro rychle se kazící výrobky (pekařské, cukrářské, aj.)
Vzorky do Hodnotitelské komise jsou ze strany výrobců poskytovány zdarma.
Kontakt: Václav Chábera, tel: 737 481 807, email: info@apic.cz
Soubory ke stažení
-
Naborový_dopis_RPLK_2025.pdf (254.8 kB)
-
vzorove-vyplnene-zadosti.zip (1.63 MB)
-
zadost-o-znacku.docx (38.7 kB)
-
zadost-o-znacku-k-vyplneni.pdf (331.7 kB)
-
metodika-pro-udelovani-znacky-rp.pdf (477.2 kB)
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Slintavka a kulhavka - aktuální informace
26.3.2025
Aktuální informace o vývoji nákazové situace v souvislosti se slintavkou a kulhavkou.
Počasí
11.04.
5°C / 13°C
12.04.
5°C / 14°C
13.04.
6°C / 17°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A