Výhody fungicidů
5.5.2006
Nová zpráva o výhodách fungicidů, kterou vypracovala organizace CropLife America ukazuje mnoho výhod a malé uznání pro tuto skupinu chemických látek.
Na nedávném výročním setkání organizace CropLife America hovořil Leonard Gianessi o tom, že mnoho výhod, které fungicidy poskytují, se nesetkávají s přízní veřejnosti. Gianessi, ředitel ústavu Crop Protection Research Institute of the CropLife Foundation, prezentoval tato fakta ve svém vystoupení nazvaném „Spore Wars“.
Některá z těchto zajímavých skutečností obsahovala následující:
• Spory hub každoročně infikují 75 % - 100 % ploch s ovocem a zeleninou.
• Na začátku 19. století, před začátkem používání fungicidů, shnilo v některých letech v sadech a na polích. 75 % broskví a 25 % - 50 % brambor
• Při ochraně proti chorobám rostlin bylo ve 40. letech každoročně stříkáno více než 300 milionů liber mědi, vápna a síry.
• Masová syntéza chemických sloučenin, která nikdy předtím neexistovala, začala být realizována ve 30. letech. Celkové množství těchto nových chemických látek by eventuálně snížilo celkovou aplikační zátěž jejich předchůdci o polovinu.
• Moderní syntetické fungicidy snižují výskyt chorob rostlin o 95 – 99 %.
Americká veřejnost má překvapivě malé uznání pro fungicidy a jejich roli, kterou hrají v produkci ovoce a zeleniny.
Crop Life, 168, 2005, č. 12, s. 61
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem