Dozor v restauracích, kavárnách, barech a nad prodejem psychomodulačních látek bude zajištovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce
18.10.2024
Ministerstvo zemědělství (MZe) bude prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zajišťovat dozor nad uváděním na trh nových psychoaktivních látek. Prezident České republiky dnes podepsal novelu zákona o návykových látkách. Ta umožní jejich rychlé posuzování a zařazení na seznam psychomodulačních látek, které nesmí být prodávány osobám mladších 18 let. Návrh tak ochrání děti a mladistvé, kteří si už nebudou moci koupit tyto látky v automatu ani na dálku. Zároveň novela sjednocuje dozor v otevřeném veřejném stravování pod Ministerstvo zemědělství.
Na jaký seznam zařadit konkrétní látku budou řešit odborníci pod vedením Ministerstva zdravotnictví ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a Úřadem vlády. Návrh vždy bude muset schválit vláda.
„Konečně bude možné regulovat dostupnost psychoaktivních látek pro mladistvé. Není správné, aby látky jako HHC byly volně dostupné dokonce i pro děti v automatech u škol a podobně. Jsem rád, že dozorovým orgánem nad touto novinkou bude právě Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která dlouhodobě funguje velmi dobře,“ řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
Zároveň se ministři zdravotnictví a zemědělství dohodli na sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v otevřeném stravování, a to pod resort zemědělství. SZPI už od roku 2015 kvalitně zajišťuje dozor v tisících provozovnách, jako jsou restaurace, kavárny, bary, občerstvení, tedy i v provozovnách s vysokým rizikem.
„Ochrana zdraví spotřebitelů je každodenní práce Státní zemědělské potravinářské inspekce. Ověřují bezpečnost pokrmů, mikrobiologii, hygienu provozní i osobní. Navíc inspektoři kontrolují i falšování potravin a klamání spotřebitele. Sjednocení dozoru pod jednu instituci tedy dává smysl a bude dalším zefektivněním dozoru. Jde o pozitivní krok pro provozovatele, kdy inspektoři budou mít jeden metr na všechny, i pro spotřebitele, pro které bude fungovat jeden orgán, na který se můžou obracet,“ řekl ministr Výborný.
V případě epidemiologického šetření vždy krajské hygienické stanice (KHS) a SZPI spolupracují. KHS budou nadále kontrolovat tzv. „uzavřené“ stravování, tedy nemocnice, domovy důchodů či školy, kde je navíc nutné zohledňovat zvláštní stravovací požadavky, jako jsou výživová hodnota a složení podávaných pokrmů.
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem