Zářijová velká voda na Frýdlantsku pomohla ohroženému pavouku

10.10.2024

Povodně přetváří koryta přírodních toků. Nedávno se to opět ukázalo na Frýdlantsku, kde z Jizerských hor spěchá voda z kopců řekou Smědou do Frýdlantského výběžku. Místním obyvatelům řádění živlu působí starosti, naproti tomu však pomáhá přírodě.

„Oddělení ochrany přírody krajského úřadu spravuje kromě dalších tří desítek území také přírodní rezervaci Meandry Smědé. Při kontrole po velké vodě jsme zjistili, že povodně v území přírodní rezervace neškodily. Naopak, strhly některé břehy, kde budou moci zahnízdit příští jaro ledňáči a břehule. Dále obnovily dříve zarostlé písečné náplavy, kde se udržel vzácný pavouk slíďák břehový,“ řekl Radomír Studený, odborný pracovník ochrany přírody odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Libereckého kraje.

Červený seznam ohrožených druhů České republiky zmiňuje tohoto pavouka jako kriticky ohroženého. Po slíďáku tatarském, který byl po vymizení ze zdejší přírody znovu objeven na jižní Moravě, je to český druhý největší slíďák. Vyskytuje se jen v povodí řek se zachovalými břehovými společenstvími v neregulovaných úsecích toku, například na Jizeře, Lužnici, Bečvě, Morávce, Odře, Orlici a v tomto případě na Smědé.

Hloubí si nory, které jsou 8 až 13 centimetrů hluboké a centimetr až dva široké. Jejich stěny jsou vystlané pavučinou proti zasypání. Pokud v létě stoupne hladina řeky, u které žije, pavouk vchod zapřede, čímž vytvoří vzduchovou kapsu, v níž záplavu přečká.

Přirozený charakter koryta Smědé umožňuje soužití mnoha druhů – chráněným rybám a mihulím, pavoukům a dalšímu vzácnému hmyzu. Loví zde vydra a návštěvníci mohou obdivovat ohlodané stromy navrátivším se bobrem.

„Ochranu přírody a krajiny podporuje kraj v rámci dotačního programu 8.2, který se zaměřuje mimo jiné na zakládání a ošetřování krajinářsky významné zeleně, praktická opatření k ochraně živočichů a rostlin a péči o biotopy. Letos díky němu podporujeme přes tři desítky žádostí více než třemi miliony korun,“ dodal Václav Židek, krajský radní pro resort životního prostředí a zemědělství.

Zdroj: Liberecký kraj
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

15. 10. 2024 - webinář na téma „Informační podpora pro zemědělce v rámci implementace směrnice Rady 91/676/EEC (nitrátová směrnice) v České republice“

2.10.2024

Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s MZe a VÚRV pořádá dne 15. 10. 2024 webinář na téma „Informační podpora pro zemědělce v rámci implementace směrnice Rady 91/676/EEC (nitrátová směrnice) v České republice“.

» více

16. 10. - 17. 10. 2024 - Jizerský dřevorubec 2024

2.10.2024

Mezinárodní soutěž žáků lesnických škol v práci s motorovou pilou bude 16. a 17. října bojovat v městském parku ve Frýdlantu o nejlepší umístění v soutěži Jizerský dřevorubec.

» více

26. 10. 2024 - Oblastní výstava králíků,holubů a drůbeže s expozicí Klubu chovatelů králíků – českého strakáče

2.10.2024

ZO ČSCH Česká Lípa pořádá dne 26. 10. 2024 od 8:00 do 15:00 v chovatelské hale ve Staré Lípě oblastní a okresní soutěžní výstavu králíků,holubů a drůbeže

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

15.10.
Počasí na den 15.10.
2°C / 12°C

16.10.
Počasí na den 16.10.
4°C / 13°C

17.10.
Počasí na den 17.10.
4°C / 14°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A