Změny v úrodnosti půdy na odlišně hospodařících farmách
4.5.2006
Organický způsob hospodaření se v Evropě evidentně rozšiřuje. Mnozí v něm vidí trvale udržitelnou alternativu intenzivního konvenčního způsobu hospodaření. Aby byl opravdu trvale udržitelnou alternativou, musí udržovat úrodnost půdy na úrovni, která umožňuje dlouhodobě ekonomicky výhodnou rostlinnou výrobu a současně chrání životní prostředí. V Anglii z tohto hlediska porovnávali farmy organicky hospodařící nejméně 15 roků s konvenčně hospodařícími farmami.
Nebyly přitom zjištěny průkazné rozdíly v obsahu organické hmoty, celkového N nebo v poměru C:N. Avšak dlouhodobě organicky obhospodařované půdy obsahovaly průkazně menší množství přístupného draslíku i fosforu. Pokles obsahu obou živin byl výrazně větší v půdách farem, které nejdéle hospodařily organickým způsobem. Uvedené výsledky podporují názor, že organické hospodaření odčerpává rezervy P a K v půdě vytvářené během konvenčního hospodaření. Aby nedocházelo k nežádoucím změnám v půdní úrodnosti, organické hospodaření potřebuje zvýšený přísun P a K. Situace se stává téměř kritickou hlavně tam, kde chybějí možnosti přísunu organických hnojiv. Dlouhodobě uplatňovaný organický systém hospodaření bez dostatečného bilancování odběru P a K by mohl vést k poklesu výnosů.
http://www.nasepole.sk/clanok.asp?ArticleID=5
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem