Premixy a hotové směsi – pohodlné řešení pro pekaře
3.5.2006
Přitažlivost premixů a hotových směsí pro pekaře všeobecně spočívá v jejich snadném/ pohodlném použití, spolehlivosti a efektivnosti. Stejně jako řada dalších novinek v potravinářském sektoru byly i premixy a hotové směsi vyvinuty ve Spojených státech. Jejich předchůdcem byla směs pšeničné mouky a pečicího prášku, která byla patentována v USA v roce 1849. Hlavním motivem pro vývoj směsí, stejně jako v jiných oblastech, bylo a zůstává pohodlí, resp. pohodlnost. Zpočátku to byla především otázka jednoduchosti a větší spolehlivosti výroby pekařských výrobků. Bylo eliminováno komplikované vážení jednotlivých komponent, které bylo často zdrojem chyb, zejména u těch složek, které se přidávají v malém množství. Současně s tím došlo ke zjednodušení skladování, protože namísto celé řady různých ingrediencí se skladuje pouze jeden produkt. V mnoha případech dochází při výrobě rovněž i k úspoře času, kupříkladu u jemného pečiva, kde pracné a časově náročné šlehání za tepla a za studena se může nahradit jednodušší a rychlejší metodou „all-in“ (vše v jednom, dohromady). V neposlední řadě je tento způsob výroby mnohem spolehlivější. Není proto překvapením, že prvními výrobky tohoto charakteru, které se objevily na trhu bylo pečivo, jehož receptura vyžadovala velký počet ingrediencí. Zanedlouho potom následoval chléb a drobné běžné pečivo. Uvedené aspekty jsou stále velmi důležité v pekárnách, kde jsou zaměstnáváni převážně pracovníci s nízkou kvalifikací. V mnoha případech je použití hotových směsí či premixů jedinou cestou, jak tradiční sortiment pekárny rozšířit o nové položky. Tato skutečnost také měla na vývoj směsí značný vliv. Jak se rozšiřoval sortiment pekařských výrobků a spotřebitelé požadovali stále nové druhy, zvyšoval se i tlak na výrobu směsí, které by umožňovaly takové výrobky připravit i za zcela základních podmínek. To zahrnuje i použití surovin, které se v konvenční pekařské výrobě běžně nepoužívají, jako mlýnské produkty z méně obvyklých cereálií nebo semena olejnin ve výrobě chleba.
V sektoru etnických potravin jsou směsi důležitým prvkem, umožňujícím výrobu a prodej národních nebo regionálních specialit i v jiných oblastech a zemích, což dokumentují kupříkladu typicky evropské výrobky v Japonsku. Prostřednictvím směsí se mohou rovněž prakticky, formou pekařských výrobků, uplatnit nové vědecké poznatky z oblasti výživy a přinést prospěch širokému okruhu spotřebitelů.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Tento projekt je podporován
Novinky
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
» více
Sledujte TV APIC
Počasí
23.11.
-3°C / 2°C
24.11.
1°C / 6°C
25.11.
2°C / 7°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A