Na ocenění značkou Regionální potravina Libereckého kraje nominováno devět produktů

12.6.2024

Hodnotitelská komise 15. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje vybírala z celkem 93 přihlášených produktů od 29 výrobců. Mezi nominovanými jsou Český česnek z Podkrkonoší od Jana Hradeckého, Hruškovice z Raspenava Distillery či Pšeničnožitný chléb Liberečák od Home Bakery. Soutěž Regionální potravina probíhá každoročně ve všech krajích České republiky.

Hodnotitelská komise se sešla v Liberci a značku Regionální potravina Libereckého kraje navrhla pro rok 2024 udělit těmto výrobkům:

sloupecKATEGORIEVÝROBEK A VÝROBCE
1MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉUČŇOVSKÝ JÁTROVÝ SÝR - STŘEDNÍ ŠKOLA HOSPODÁŘSKÁ A LESNICKÁ, FRÝDLANT
2MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ, TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ, KONZERVY A POLOKONZERVYPRASE NA CITRONECH - MAREK PIROCH / MASS.NA
3SÝRY VČETNĚ TVAROHUTVAROH TUČNÝ - MLÉKO JEŘMANICE
4MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍLUČINKA BIO PŘÍRODNÍ - LADISLAV STEHLÍK / EKOFARMA STEHLÍK
5PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVINPŠENIČNOŽITNÝ CHLÉB LIBEREČÁK - HOME BAKERY
6CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEKHAMROVSKÝ DORTÍK - LUKÁŠ MAŠEK / HAMROVSKÁ ŘEMESLNÁ PEKÁRNA
7ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJEHRUŠKOVICE - RASPENAVA DISTILLERY
8OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚČESKÝ ČESNEK Z PODKRKONOŠÍ - JAN HRADECKÝ / JAN HRADECKÝ A ALENA MIHULKOVÁ
9OSTATNÍMED OD ČERTOVY ZDI – KVĚTOVÝ - ING. TOMÁŠ MORAVEC / VČELÍ FARMA SMRŽOV


Uvedla paní Radka Mayerová vítězka z roku 2023 v kategorii Cukrářské výrobky

„Jsme malá rodinná firma působící v Libereckém kraji a dle domácí receptury vyrábíme cukrářské výrobky, konkrétně karamelovou polevu a griliášový posyp s karamelizovanými oříšky. V lokalitě tohoto kraje působíme již přes 30 let a za tuto dobu jsme nabrali dostatečné zkušenosti. Prošli jsme různými soutěžemi, výstavami, vytvořili obchodní síť a získali vícekrát ocenění Regionální potravina. S tímto oceněním se vždy rychleji zviditelníme, dostaneme se do katalogů, získáme marketingovou podporu, propagační materiály a mimo jiné dostáváme nabídky na kulinářské akce, veletrhy a tržiště. Velkým přínosem je i možnost lépe komunikovat a navazovat nové kontakty s regionálními výrobci. Daří se nám tak společně podpořit regionalitu, kvalitu místních produktů a výrobců. Velmi si vážíme této podpory a péče ze strany Státního zemědělského intervenčního fondu a jejich krajského koordinátora,“ říká s vděčností vítězka z roku 2023 v kategorii Cukrářské výrobky paní Radka Mayerová.

Ocenění si nominovaní výrobci převezmou na Slavnostním vyhlášení 19. září

V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Dne regionálních potravin Libereckého kraje ve čtvrtek 19. září 2024.

Uvedl krajský koordinátor Libereckého kraje Václav Chábera

„Jsem nadšený ze stabilního zájmu výrobců o soutěž Regionální potravina v Libereckém kraji. Letos se do soutěže přihlásilo celkem 29 výrobců s 93 výrobky, což je úžasné číslo. Letošní ročník byl výjimečný mimořádným zájmem o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje – téměř třetina výrobků spadala právě do této kategorie. Také mě velice potěšilo vysoké procento žadatelů, kteří se soutěže zúčastnili poprvé. To je důležitý aspekt poukazující na stále rostoucí význam značky Regionální potravina u poctivých výrobců, kteří nabízí to nejlepší z našeho kraje.“ zhodnotil výsledky Václav Chábera, koordinátor soutěže Regionální potravina Libereckého kraje.

Regionální potravina

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, přičemž Fond tuto národní značku kvality potravin administruje. Cílem soutěže je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobců. Probíhá ve všech krajích České republiky a soutěžit o značku Regionální potravina mohou producenti malých a středních zemědělských nebo potravinářských podniků. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku zdarma po dobu čtyř let. Producenti se rovněž mohou zapojit do různých marketingových aktivit na podporu jejich podnikání. Mezi nejvýznamnější marketingové nástroje patří podpora značky v médiích. Značka Regionální potravina se objevuje například v televizních pořadech Kluci v akci či Herbář. Pravidelně se můžete se značkou Regionální potravina setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou Dožínky na Letné, Vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka.
RP24vysledky
Autor: Redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

7. 9. 2024 - Dožínky Brniště

8.8.2024

ZOD Brniště a.s., Podralský nadační fond ZOD a obec Brniště Vás srdečně zvou na dožínky, které se budou konat 7.9. 2024 od 12 hodin v areálu Lesního Zátiší

» více

31. 8. 2024 - PIVNÍ SLAVNOSTI 2024

28.7.2024

Akce se bude konat v sobotu 31. srpna 2024 na Vodním hradě Lipý v České Lípě (nádvoří hradu a přilehlé prostory).

» více

23. -25. 8. 2024 - Kurz pro začínající včelaře

16.7.2024

Pobytový kurz: Termín 23. -25. srpna 2024 (pobytový Pá-Ne), Místo konání Penzion Svět pod Ještědem - Hoření paseky a Včelí Farma Smržov

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

07.09.
Počasí na den 07.09.
16°C / 29°C

08.09.
Počasí na den 08.09.
14°C / 28°C

09.09.
Počasí na den 09.09.
13°C / 21°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A