Na ocenění značkou Regionální potravina Libereckého kraje nominováno devět produktů
12.6.2024
Hodnotitelská komise 15. ročníku soutěže o prestižní značku Regionální potravina Libereckého kraje vybírala z celkem 93 přihlášených produktů od 29 výrobců. Mezi nominovanými jsou Český česnek z Podkrkonoší od Jana Hradeckého, Hruškovice z Raspenava Distillery či Pšeničnožitný chléb Liberečák od Home Bakery. Soutěž Regionální potravina probíhá každoročně ve všech krajích České republiky.
Hodnotitelská komise se sešla v Liberci a značku Regionální potravina Libereckého kraje navrhla pro rok 2024 udělit těmto výrobkům:
sloupec | KATEGORIE | VÝROBEK A VÝROBCE |
---|---|---|
1 | MASNÉ VÝROBKY TEPELNĚ OPRACOVANÉ | UČŇOVSKÝ JÁTROVÝ SÝR - STŘEDNÍ ŠKOLA HOSPODÁŘSKÁ A LESNICKÁ, FRÝDLANT |
2 | MASNÉ VÝROBKY TRVANLIVÉ, TEPELNĚ NEOPRACOVANÉ, KONZERVY A POLOKONZERVY | PRASE NA CITRONECH - MAREK PIROCH / MASS.NA |
3 | SÝRY VČETNĚ TVAROHU | TVAROH TUČNÝ - MLÉKO JEŘMANICE |
4 | MLÉČNÉ VÝROBKY OSTATNÍ | LUČINKA BIO PŘÍRODNÍ - LADISLAV STEHLÍK / EKOFARMA STEHLÍK |
5 | PEKAŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ TĚSTOVIN | PŠENIČNOŽITNÝ CHLÉB LIBEREČÁK - HOME BAKERY |
6 | CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY VČETNĚ CUKROVINEK | HAMROVSKÝ DORTÍK - LUKÁŠ MAŠEK / HAMROVSKÁ ŘEMESLNÁ PEKÁRNA |
7 | ALKOHOLICKÉ A NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE | HRUŠKOVICE - RASPENAVA DISTILLERY |
8 | OVOCE A ZELENINA V ČERSTVÉ NEBO ZPRACOVANÉ FORMĚ | ČESKÝ ČESNEK Z PODKRKONOŠÍ - JAN HRADECKÝ / JAN HRADECKÝ A ALENA MIHULKOVÁ |
9 | OSTATNÍ | MED OD ČERTOVY ZDI – KVĚTOVÝ - ING. TOMÁŠ MORAVEC / VČELÍ FARMA SMRŽOV |
Uvedla paní Radka Mayerová vítězka z roku 2023 v kategorii Cukrářské výrobky
„Jsme malá rodinná firma působící v Libereckém kraji a dle domácí receptury vyrábíme cukrářské výrobky, konkrétně karamelovou polevu a griliášový posyp s karamelizovanými oříšky. V lokalitě tohoto kraje působíme již přes 30 let a za tuto dobu jsme nabrali dostatečné zkušenosti. Prošli jsme různými soutěžemi, výstavami, vytvořili obchodní síť a získali vícekrát ocenění Regionální potravina. S tímto oceněním se vždy rychleji zviditelníme, dostaneme se do katalogů, získáme marketingovou podporu, propagační materiály a mimo jiné dostáváme nabídky na kulinářské akce, veletrhy a tržiště. Velkým přínosem je i možnost lépe komunikovat a navazovat nové kontakty s regionálními výrobci. Daří se nám tak společně podpořit regionalitu, kvalitu místních produktů a výrobců. Velmi si vážíme této podpory a péče ze strany Státního zemědělského intervenčního fondu a jejich krajského koordinátora,“ říká s vděčností vítězka z roku 2023 v kategorii Cukrářské výrobky paní Radka Mayerová.Ocenění si nominovaní výrobci převezmou na Slavnostním vyhlášení 19. září
V Hodnotitelské komisi zasedli tradičně zástupci Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Krajského úřadu. Ocenění značkou Regionální potravina si producenti převezmou na slavnostním vyhlášení v rámci Dne regionálních potravin Libereckého kraje ve čtvrtek 19. září 2024.Uvedl krajský koordinátor Libereckého kraje Václav Chábera
„Jsem nadšený ze stabilního zájmu výrobců o soutěž Regionální potravina v Libereckém kraji. Letos se do soutěže přihlásilo celkem 29 výrobců s 93 výrobky, což je úžasné číslo. Letošní ročník byl výjimečný mimořádným zájmem o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje – téměř třetina výrobků spadala právě do této kategorie. Také mě velice potěšilo vysoké procento žadatelů, kteří se soutěže zúčastnili poprvé. To je důležitý aspekt poukazující na stále rostoucí význam značky Regionální potravina u poctivých výrobců, kteří nabízí to nejlepší z našeho kraje.“ zhodnotil výsledky Václav Chábera, koordinátor soutěže Regionální potravina Libereckého kraje.Regionální potravina
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, přičemž Fond tuto národní značku kvality potravin administruje. Cílem soutěže je podpora domácích producentů lokálních potravin a motivace zákazníků k jejich vyhledávání na pultech obchodů, farmářských trzích či přímo u výrobců. Probíhá ve všech krajích České republiky a soutěžit o značku Regionální potravina mohou producenti malých a středních zemědělských nebo potravinářských podniků. Oceněný výrobek pak získává právo užívat značku zdarma po dobu čtyř let. Producenti se rovněž mohou zapojit do různých marketingových aktivit na podporu jejich podnikání. Mezi nejvýznamnější marketingové nástroje patří podpora značky v médiích. Značka Regionální potravina se objevuje například v televizních pořadech Kluci v akci či Herbář. Pravidelně se můžete se značkou Regionální potravina setkat v časopisech Apetit, Gurmet, Forbes a na významných akcích jako jsou Dožínky na Letné, Vinobraní na Pražském hradě a Země živitelka.Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem