Vliv krmných dávek doplněných tukem na kvalitu vepřového masa
28.4.2006
Na konferenci BSAS uvedli američtí odborníci, že aplikace krmných dávek doplněných tukem po dobu 4 týdnů před porážkou prasat a vynechání krmiva bezprostředně před porážkou zlepšuje kvalitu vepřového masa.
Vědci z univerzity v Illinois uvedli, že vynechání krmiva před porážkou má řadu předností včetně lepší barvy vepřového masa a nižší ztráty vody vykapáním (lepší kapacity zadržení vody).
Lepší kapacita zadržení vody je výsledkem snížení obsahu glykogenu ve svalech při porážce. Vynechání krmiva se také projeví ve snížení tělesné teploty, takže redukce teploty ve svalech při porážce by mohla příznivě ovlivnit kvalitu vepřového masa.
Studie provedená na univerzitě v Illinois ukázala, že aplikace krmných dávek s obsahem 10% doplňkového tuku po dobu 4 týdnů před porážkou snižovala hladinu gykogenu ve svalech.
Dalším výzkumem je potřeba zjistit zda užití krmných dávek s vysokým obsahem tuku v dokrmu může zlepšit barvu vepřového masa a kapacitu zadržení vody bez negativního vlivu na růstovou užitkovost.
Fmrs Wkly, 144, 2006, č. 14, s. 50
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem