Vliv krmných dávek doplněných tukem na kvalitu vepřového masa

28.4.2006

Na konferenci BSAS uvedli američtí odborníci, že aplikace krmných dávek doplněných tukem po dobu 4 týdnů před porážkou prasat a vynechání krmiva bezprostředně před porážkou zlepšuje kvalitu vepřového masa. Vědci z univerzity v Illinois uvedli, že vynechání krmiva před porážkou má řadu předností včetně lepší barvy vepřového masa a nižší ztráty vody vykapáním (lepší kapacity zadržení vody). Lepší kapacita zadržení vody je výsledkem snížení obsahu glykogenu ve svalech při porážce. Vynechání krmiva se také projeví ve snížení tělesné teploty, takže redukce teploty ve svalech při porážce by mohla příznivě ovlivnit kvalitu vepřového masa. Studie provedená na univerzitě v Illinois ukázala, že aplikace krmných dávek s obsahem 10% doplňkového tuku po dobu 4 týdnů před porážkou snižovala hladinu gykogenu ve svalech. Dalším výzkumem je potřeba zjistit zda užití krmných dávek s vysokým obsahem tuku v dokrmu může zlepšit barvu vepřového masa a kapacitu zadržení vody bez negativního vlivu na růstovou užitkovost. Fmrs Wkly, 144, 2006, č. 14, s. 50
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"

14.11.2024

Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

23.11.
Počasí na den 23.11.
-3°C / 2°C

24.11.
Počasí na den 24.11.
1°C / 6°C

25.11.
Počasí na den 25.11.
2°C / 7°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A