Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME
28.4.2006
Práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6 – C12) v pivu nebo v mladině s použitím mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6 – C12 se extrahují SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavkem soli. Extrahované analyty se poté uvolní termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu vybaveného křemennou kapilární kolonou SPB-1000 s plasmoionizačním detektorem. Pro lepší kvantifikaci bylo použito kyseliny heptanové a kyseliny undekanové jako vnitřních standardů. Jednotlivé pracovní charakteristiky optimalizované metody jsou podrobně popsány. Metoda pro svoji nenáročnost, rychlost, levnost, vysokou citlivost je vhodná pro kontrolní analýzy v podnikových laboratořích na obsah mastných kyselin, protože jejich vysoký obsah může nepříznivě ovlivnit kvalitu piva. Metoda rovněž nevyžaduje použití žádných rozpustidel.
Horák, T., Čulík, J., Jurková,M., Čejka, P., Kellner, V.: Stanovení mastných kyselin v pivu metodou SPME. Kvasný průmysl, 51, 2005, č. 11-12, s. 374 – 377
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem