Stanovení mastných kyselin v pivu technikou SPME

28.4.2006

Práce popisuje rychlou a jednoduchou možnost selektivního stanovení volných mastných kyselin (C6 – C12) v pivu nebo v mladině s použitím mikroextrakce na pevné fázi (SPME) a plynové chromatografie. Volné mastné kyseliny C6 – C12 se extrahují SPME vláknem umístěným v headspace prostoru vialky obsahující vzorek piva s přídavkem soli. Extrahované analyty se poté uvolní termální desorpcí ve vyhřátém injektoru plynového chromatografu vybaveného křemennou kapilární kolonou SPB-1000 s plasmoionizačním detektorem. Pro lepší kvantifikaci bylo použito kyseliny heptanové a kyseliny undekanové jako vnitřních standardů. Jednotlivé pracovní charakteristiky optimalizované metody jsou podrobně popsány. Metoda pro svoji nenáročnost, rychlost, levnost, vysokou citlivost je vhodná pro kontrolní analýzy v podnikových laboratořích na obsah mastných kyselin, protože jejich vysoký obsah může nepříznivě ovlivnit kvalitu piva. Metoda rovněž nevyžaduje použití žádných rozpustidel. Horák, T., Čulík, J., Jurková,M., Čejka, P., Kellner, V.: Stanovení mastných kyselin v pivu metodou SPME. Kvasný průmysl, 51, 2005, č. 11-12, s. 374 – 377
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

25.12.
Počasí na den 25.12.
-1°C / 3°C

26.12.
Počasí na den 26.12.
0°C / 4°C

27.12.
Počasí na den 27.12.
0°C / 4°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A