Nikotin ve vejcích

28.4.2006

V Dolním Sasku byl v některých vejcích zjištěn nikotin, a došlo k jejich stažení z trhu. Bylo zjištěno, že nikotin pocházel z látky na desinfekci kurníků, kterou je možno používat jen, pokud jsou slepice mimo (a ještě s příslušnou další prodlevou). Německý úřad pro hodnocení rizik (BfR) dospěl k závěru, že 300 µg nikotinu na kg vajec neznamená zdravotní riziko. Obsah nikotinu obsaženého v postižených vejcích se však neuvádí. Nikotin se přirozeně vyskytuje v řadě potravin, např. rajčatech, paprice a bramborách.
Zdroj: uzpi
Autor: redakce APIC

Tento projekt je podporován

Ministerstvo Zemědělství

Liberecký kraj

Novinky

Debata o směřování zemědělství a potravinářství v ČR

5.2.2025

17. února 2025 od 9:00 - Koloseum Liberec

» více

Sledujte TV APIC

TV APIC

Počasí

21.02.
Počasí na den 21.02.
-6°C / 4°C

22.02.
Počasí na den 22.02.
-5°C / 4°C

23.02.
Počasí na den 23.02.
-4°C / 5°C

INTERREG

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A