FSA upozorňuje na možná rizika z konzumace hořkých meruňkových jader
28.4.2006
Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) upozorňuje spotřebitele na možná zdravotní rizika při konzumaci nadměrného množství hořkých meruňkových jader. Podle vyjádření Vědeckého výboru pro toxicitu chemických látek v potravinách, spotřebitelských výrobcích a životním prostředí (COT) při FSA mohou hořká meruňková jádra po konzumaci v gastrointestinálním traktu produkovat kyanid. Proto COT označuje za bezpečný příjem jedno až dvě jádra denně. Na žádost FSA provedl COT šetření bezpečnosti hořkých meruňkových jader, prodávaných britskou společností Julian Graves, která limituje informací na výrobcích denní spotřebu maximálním počtem deseti jader, což je pětkrát více, než doporučuje COT. Společnost Julian Graves začala nezávisle na vyjádření COT stahovat v Británii své výrobky z prodeje. FSA ale upozorňuje, že hořká meruňková jádra se mohou i nadále prodávat v některých malých obchodech a zejména pak prostřednictvím internetu, a to bez informací o možných rizicích při překročení maximální hranice příjmu. FSA pokračuje v kontrole dalších prodejních míst. Zpráva COT ( TOX-2006-13 ) o kyanogenních glykosidech v meruňkových jádrech je uvedena v příloze. Více informací na adrese
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1§ionname=Food+Safety+and+Quality
Zdroj: uzpi
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem