Drahé vstupy drtí i drobné chovatele. Vykrmili o čtvrtinu méně hus
2.11.2023
Z tradiční české svatomartinské husy se stává luxusní zboží. Náklady na chov jsou tak vysoké, že bylo v letošním roce vykrmeno jen 125 tisíc kusů těchto ptáků, tedy o 26 procent méně než loni. Jedná se o sezonní záležitost, kterou se zabývají spíše menší chovatelé. Ti nemohou využít množstevní slevy na nákup krmiv, chovného materiálu, energií či pohonných hmot a drobnější chovy jsou navíc náročnější na lidskou práci kvůli nižší úrovni automatizace.
Zatímco v předešlých dvou letech decimovala chovy drůbeže ptačí chřipka, která měla vliv i na počet vylíhlých a vykrmených hus a kachen, v letošním roce dělají chovatelům největší starosti náklady, a tím také odbyt. Ceny krmných směsí se podle dosavadních oficiálních statistik stále drží na vysoké úrovni 10 899 korun za tunu u výkrmu masné drůbeže a u nosnic činí tato nákladová položka 9143 korun za tunu. To znamená, že oproti loňsku ceny stagnují, zatímco cena krmné pšenice, která je s kukuřicí a sójou hlavní složkou krmné směsi, se snížila o desítky procent. Chovatelé však tento pokles pocítili až v říjnu, a to v řádech pouhých jednotek procent.
„České zemědělství má za sebou několik náročných let, kdy chovatelé čelili nejdříve protipandemickým opatřením a následně kvůli válce na Ukrajině raketovému růstu nákladů a zpřetrhání dodavatelsko-odběratelských vztahů a mimořádnému zpřísnění požadavků na welfare. V této nelehké situaci jim navíc vláda vyhrožuje škrty v dotačních podporách, které by měly za následek další snížení soběstačnosti Česka v produkci drůbežího masa a vajec. Čeští drůbežáři zřejmě již letos pocítí krácení národních dotačních podpor a mluví o dalším zhoršení situace v následujících letech,“ říká prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.
Současně jsou tuzemští chovatelé drůbeže malými hráči na domácím trhu, kde proti nim stojí 8 zahraničních obchodních řetězců ovládajících 90 procent maloobchodu s potravinami. To dává obchodníkům nezměrnou vyjednávací sílu a tlačí své dodavatele do co nejnižších cen, které mnohdy nepokryjí ani náklady na produkci. Přesto zvyšují ceny pro zákazníky, kteří při nákupu svatomartinské husy v obchodě pocítí zdražení ještě více než loni. Podle informací z trhu stojí na pultech chlazená husa domácího původu od 250 korun za kilogram. Následně lidé zaplatí víc i v restauraci, ve velkých městech se cena za porci včetně přílohy pohybuje kolem 500 korun a za celou husu zákazníci zaplatí 2500 korun a více. Při přípravě svatomartinského menu může být méně nákladnou variantou kachna, kterých se v Česku vykrmí v průměru kolem 5 milionů kusů.
Levnějším řešením, jak připravit svatomartinské pokrmy, může být nákup zahraniční produkce z dovozu. Většinou se jedná o zmrazenou drůbež, která nedosahuje nadstandardních kvalitativních parametrů jako tuzemské husy a není navíc vykrmována tradičním způsobem v kombinaci s pastvou. Nedostatků v kvalitě si v posledních týdnech všímají také tuzemské dozorové orgány. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce opakovaně upozornily na nebezpečnou bakterii salmonely v drůbežím mase dovezeném ze zemí mimo Evropskou unii.
Chovatelé v tuzemsku navíc oproti státům, z nichž se do Česka dováží měsíčně tisíce tun drůbežího masa a miliony kusů vajec, musí splňovat nadstandardní požadavky na welfare a čelí nerovným podmínkám v rámci Evropské unie. „Například za tři roky bude platit zákaz chovů nosnic v obohacených klecích, který ale dosud zavedlo jen několik zemí. Nepatří k nim Polsko, které je tradičním dodavatelem vajec a drůbežího masa do Česka. Tato země a několik dalších států sousedících s Ukrajinou získaly mimořádnou finanční podporu z krizové rezervy Evropské unie kvůli válce na Ukrajině a dalším mimořádným problémům, přičemž na tuzemské drůbežáře se nedostalo,“ sděluje předsedkyně Českomoravského drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. V souvislosti s plánovaným zákazem neplánuje, podle průzkumu Agrární komory ČR a Českomoravské drůbežářské unie z letošního března mezi malými a středními podniky, dále pokračovat v tomto podnikání 61,5 procenta respondentů a pouze 38,5 procenta dotázaných se zamýšlí věnovat chovu nosnic i nadále. Omezování chovů lze podle informací z trhu očekávat už příští rok také u výkrmců masné drůbeže, a to až o deset procent.
Nejistotu chovatelů prohlubují nejen vysoké náklady na produkci a nízké výkupní ceny, ale také obavy z šíření ptačí chřipky a souvisejících problémů s obchodováním. Agrární komora České republiky a Českomoravská drůbežářská unie proto dlouhodobě upozorňují na nutnost striktního dodržování zásad biologické bezpečnosti v chovech. Volně žijící ptáci představují přirozený rezervoár viru ptačí chřipky a při aktuální podzimní migraci volně žijícího ptactva se nebezpečí přenosu nákazy výrazně zvyšuje. Pro včasné rozpoznání nákazy je nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé, jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky, neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě.
Vývoj stavů vylíhnutých a vykrmených hus a kachen (tis. ks)
Rok | Vylíhnuté husy | Vykrmené husy | Vylíhnuté kachny | Vykrmené kachny |
2016 | 185 | 144 | 15 388 | 4279 |
2017 | 178 | 144 | 15 984 | 5306 |
2018 | 184 | 152 | 17 146 | 5877 |
2019 | 175 | 155 | 14 410 | 5286 |
2020 | 171 | 159 | 13 458 | 6960 |
2021 | 182 | 162 | 10 249 | 4536 |
2022 | 139 | 168 | 14 908 | 5258 |
2023 | 143* | 125* | 7616** | 2172** |
Zdroj: ÚED, ČSÚ, SVS
* Období leden-červen 2023, ale data lze považovat za finální za celý rok. Chov hus na výkrm je sezonní, líhnou se pouze do poloviny roku.
** Období leden-červen 2023. Chov kachen je celoroční, líhnou se po celý rok.
Spotřeba a soběstačnost drůbežího masa v Česku
Spotřeba (kg/obyv./rok) | Soběstačnost (v procentech) | |
2011 | 24,5 | 73,2 |
2012 | 25,2 | 69,4 |
2013 | 24,3 | 70,8 |
2014 | 24,9 | 69,4 |
2015 | 26,0 | 64,4 |
2016 | 26,8 | 66,0 |
2017 | 27,3 | 65,8 |
2018 | 28,4 | 65,2 |
2019 | 29,0 | 65,2 |
2020 | 29,8 | 64,8 |
2021 | 29,9 | 67,95 |
2022 | * | 67,7 |
Zdroj: MZe, ČSÚ
* Data nejsou zatím k dispozici.
Kapacity pro nosnice dle typu ustájení (v procentech)
Typ technologie/Rok | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 1. 3. 2023 |
0 – bio | 0,4 | 0,4 | 0,4 | 0,4 | 0,4 | 0,5 | 0,5 |
1 – výběh | 0,3 | 0,6 | 0,8 | 1,0 | 1,3 | 1,4 | 1,6 |
2 – podlahový chov, voliéry | 15,9 | 15,7 | 24,9 | 30,9 | 36,2 | 37,1 | 39,5 |
3 – obohacené klece | 83,4 | 83,3 | 73,9 | 67,7 | 62,1 | 61,0 | 58,4 |
Zdroj: ÚED
Regionální potravina
Projekt Ministerstva zemědělství
Krajské informační středisko
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Libereckého kraje
Projekt KIS LK je podporován Ministerstvem zemědělství České republiky a Libereckým krajem
Novinky
Pozvánka na webinář pro školitele o ochraně rostlin na téma „Aktuality v ochraně rostlin pro odborné školitele"
14.11.2024
Datum akce: 27. 11. 2024 9:00 - 12:00 Ústav zemědělské ekonomiky a informací ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství pořádají online webinář prostřednictvím platformy MS Teams dne 27. 11. 2024 od 9 do 12 hodin.
Počasí
21.11.
-4°C / 1°C
22.11.
-5°C / 1°C
23.11.
-3°C / 2°C
Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Iniciativy Spolecenství INTERREG III A